Case Expert

Fullständig automatisering med RELEX

Introduktion

Expert ASA Oy, en finsk ledande aktör inom hemelektronikbranschen, har använt sig av RELEX lösning för planering och styrning av leveranskedjan sedan 2011. RELEX skräddarsydda lösning för automatisk varupåfyllning har hjälpt Expert uppnå fantastiska resultat.

Expert ASA Oy

Ingår i världens största inköpssammanslutning för hemelektronik, Expert International
35 Expert ASA Oy -butiker och 15 franchisebutiker i Finland
Över 400 anställda och en omsättning på över 200 miljoner EUR
Det finska företaget Expert ASA Oy är en del av Expert koncernen, även en av Norges och Danmarks ledande återförsäljare av hemelektronik

Bakgrund och mål

Före samarbetet med RELEX baserades Experts varupåfyllning till butikerna delvis på prognoser och delvis på beställningspunkter. Alla Experts 35 butiker gjorde tidigare sina egna beställningar, vilket ledde till att produktsortimentet och tillgängligheten skilde sig avsevärt mellan butikerna.

Utmaningarna inom hemelektronikbranschen innefattar speciellt produkter med korta livscykler och efterfrågans stora variation, som orsakas av olika beteendemönster under både säsonger och kampanjer. Experts produktsortiment varierar också mycket, så det fanns inte ett enkelt sätt att enskillt hantera varje kategori. Det här betydde att verktygen för varupåfyllning måste vara flexibela och lättanvända.

Experts främsta mål var att automatisera varupåfyllningen till en högre grad, vilket skulle ge personalen mer tid för försäljning och kundservice. Företaget ville även förbättra lagerstyrningen för att öka tillgängligheten.

”Samarbetet med RELEX under implementeringsprojektet var väldigt smidigt. RELEX var mycket engagerade och tog sig an även de minsta utmaningarna. När en uppdatering eller ändring behövdes, skedde det samma dag.”

Jarkko Lehtismäki

IT-chef, Expert

Extremt snabb implementering

Expert och RELEX inledde sitt samarbete 2011. Pilotfasen var enkel och krävde inte betydande resurser av kunden. Samarbetet fortsatte smidigt under implementeringen och bara efter en månad hade Expert tagit systemet i bruk. Alla Expert ASA Oys butiker togs in i systemet otroligt snabbt.

”Samarbetet med RELEX under implementeringsprojektet var väldigt smidigt. RELEX var mycket engagerade och tog sig an även de minsta utmaningarna. När en uppdatering eller ändring behövdes, skedde det samma dag”, säger Jarkko Lehtismäki, IT-chef på Expert.

Nu används RELEX för att sköta varupåfyllningen av 2 000 till 5 000 produkter per butik. Här ingår produkter från en rad olika kategorier, till exempel mindre maskiner, foto- och filmenheter, tv-apparater, datorer, spel, tvättmaskiner samt kyl- och frysenheter. Systemet hanterar även varupåfyllning av produkter som beställs via nätet för avhämtning från butikerna.

Fördelar och resultat

Expert ASA Oy är oerhört nöjda med förbättringarna i verksamheten och de resultat som samarbetet med RELEX har medfört. Tillsammans har Expert och RELEX ökat automatiseringsgraden av varupåfyllningen och stora delar av sortimentet fylls nu på helt automatiskt. I praktiken betyder det här att RELEXs beräkningar omvandlas direkt till orderförslag. Det här ger mer tid för personalen att ta hand om kunder och försäljning.

Stora delar av sortimentet fylls nu på helt automatiskt

Mer tid att ta hand om kunder och försäljning

Nyckeln till att styra ett komplext produktsortiment har varit möjligheten att styra produktkategorierna och butikerna enskilt utifrån deras specifika behov. Mindre maskiner fylls på baserat på prognoser, men mindre butiker kan inte ha extra kylskåp eller andra stora produkter på lager på grund av utrymmesbrist. Så snart en stor produkt har sålts, ser nu systemet automatiskt till att centrallagret ordnar en ersättningsprodukt till nästa dag. På så sätt kan alla tillgängliga produktmodeller ingå i butikssortimentet.

Bättre möjligheten att styra produktkategorier och butiker

Förmåga att känna igen trender och snabbt reagera på dem

Systemet har utvecklats kontinuerligt i samarbete med Experts produktchefer så att det passar företagets behov. Effektiviteten av denna metod kan även ses i personalresurserna. Ett team på tio anställda ansvarar för produkthanteringsprocessen från början till slut: till exempel arbetar nu endast en specialist med att definiera sortiment, hantera upphandling från tillverkare och leverantörer, och varupåfyllning i butiker efter kategorier. När butikernas sortiment skall bestämmas tas varje butiks storlek i beaktande, vilket direkt påverkar sättet som RELEX-systemet hanterar automatisk varupåfyllning.

”När RELEX hanterar varupåfyllningen har produktcheferna mer tid än någonsin att fokusera på att hitta nya intressanta produkter och planera försäljningserbjudanden”, säger Juha-Mikko Saviluoto, försäljningschef på Expert.

Expert-teamet gillar även att RELEX-systemet känner av trender och reagerar snabbt på dem. Om efterfrågan på en enskild produkt eller i en särskild produktkategori plötsligt ökar kan systemet förutspå liknande framtida ökningar.

Under våren 2015 introducerade Expert en ny version av RELEX som skall utvecklas tillsammans med produktcheferna på det vanliga RELEX-sättet.

”Samarbetet med Expert var en utmärkt möjlighet att utveckla vår lösning, och allt vi har lärt oss under projektet är ovärderligt när vi hanterar utmaningar hos andra detaljhandlare.”

Tuomo Pesonen

COO, RELEX

RELEX - mätbara resultat på endast några månader

RELEX hjälper dig tackla dina svåraste utmaningar inom varuförsörjning - Ju mer komplex din verksamhet är desto större nytta har du av RELEX. Vi är experter på planering och styrning av leveranskedjan och delar gärna med oss av vår kunskap. Slå oss en signal på +46 (0) 763 24 51 14 eller kontakta oss nedan.

Boka en demo