Akateeminen Kirjakauppa työskentelee RELEXin kanssa ja huolehtii, että sen maineikkaan hyvä palvelu voittaa asiakkaiden luottamuksen erittäin kilpaillulla alalla. Suomen kirjallisuuskullttuuria pitkään vaalinut kirjakauppaketju valitsi RELEXin optimoimaan tuotevalikoimaansa sekä nostamaan täydennystilausten automatisoinnin tasoa.

Akateeminen Kirjakauppa oli huolissaan manuaalisten prosessiensa riittämättömyydestä monimutkaisessa täydennystilauksessa, jonka seurauksena myymälöissä oli saatavana liian monta nimikettä. Sisäänostajien oli vaikea seurata yksittäisiä tuotteita ja varmistaa, että asiakkaiden haluamia tuotteita olisi saatavilla.

Yritys alkoi etsiä järjestelmää, joka voisi tukea tuotevalikoimaa koskevia päätöksiä ja automatisoida tilauksia. Automatisoimalla rutiininomaisia täydennystilauksia resursseja voitaisiin hyödyntää lisäarvoa tuottavissa tehtävissä, kuten tuotevalikoiman analysoinnissa ja kampanjoiden hallinnassa.

RELEXin valintaan vaikuttivat järjestelmän tehokkuus sekä laaja valikoima työkaluja, mutta ennen kaikkea sen helppokäyttöisyys ja mukautuvuus vähittäiskauppiaan erikoistarpeisiin kaikilla tasoilla. RELEX toimii rinnakkain Microsoft Navision ERP-järjestelmän kanssa.

”Aluksi halusimme yksinkertaisen työkalun täydennystä ja valikoimanhallintaa varten”, kertoo toimitusjohtaja Venla Silanterä Akateemisesta Kirjakaupasta. ”Kampanjat ja tapahtumat tuovat suurimman osan myynnistämme, päätimme liittää järjestelmään myös työkalun kampanjanhallinnalle.”

Ketju, johon kuuluu kuusi suurta myymälää ympäri maata, perustettiin vuonna 1893 ja se on niittänyt mainetta suomalaisen kirjallisuuskulttuurin vaalijana. Bonnier Books osti Akateemisen Kirjakaupan tavarataloketju Stockmannilta syksyllä 2015.

”Emme ole ensimmäinen kirjakauppias, jonka kanssa RELEX on tehnyt yhteistyötä”, Silanterä jatkaa. ”Nykyaikaisen toimitusketjujen optimointiosaamisen lisäksi RELEX toi pöytään kokemusta kirja-alalta. Puhuimme samaa kieltä ja pystyimme jakamaan parhaita käytäntöjä alusta alkaen.”

Yhteistyössä RELEXin kanssa Akateemisen Kirjakaupan tiimi alkoi optimoida tuotevalikoimaa. RELEX-järjestelmä neuvoo osto-organisaatiota tekemään tehokkaita päätöksiä valikoimasta. Iso osa myymälöiden täydennyksestä on automatisoitu, jolloin tietojen ja tilausten syöttöön manuaalisesti kuluu vähemmän aikaa, ja henkilökunta voi nyt keskittyä lisäarvoa tuottaviin tehtäviin, kuten kampanjanhallintaan ja valikoiman analysointiin.

”Työskentely RELEXin kanssa on ollut todella mukavaa”, Silanterä toteaa. ”Käyttöönotto oli sujuva, ja järjestelmästä on ollut meille todellista hyötyä – ei vain rutiiniprosesseissa, mutta myös monimutkaisemmissa tehtävissä, joissa emme odottaneet saavamme merkittävää tukea. Tämä on ollut erittäin positiivinen yllätys.”

“Akateemisen Kirjakaupan kanssa työskentely on ollut loistava kokemus”, kertoo RELEXin projektipäällikkö Robin Bhola. “Jokainen tiimissämme on kiintynyt Akateemiseen, sillä sen merkitys Suomen kulttuurielämälle on suuri. On ollut antoisaa työskennellä yhdessä heidän tavoitteitaan kohti.”

”Kirjakauppasektorilla on tarve hallita erittäin kausiluonteista myyntiä sekä vastata suureen kysyntäpiikkiin joulumyynnin aikana. RELEXillä on tästä vahva kokemus, kertoo RELEXin operatiivinen johtaja Tuomo Pesonen. ”Akateeminen Kirjakauppa on loistava esimerkki RELEXin vahvuuksista ja korostaa merkittävää hyötyä, jota on saatavilla varastotasojen pienentämisestä, paremmasta saatavuudesta sekä myynnin maksimoimisesta.”

Akateeminen Kirjakauppa
Akateeminen Kirjakauppa perustettiin vuonna 1893 ja se on tunnettu Suomen kirjallisuuskulttuurin vaalija. Erinomaisesta asiakaspalvelustaan kiitetty kirjakauppaketju on ollut osa Bonnier Books Groupia lokakuusta 2015 lähtien. Kaikki myymälät ovat yhä edelleen joko Stockmann-tavaratalon välittömässä yhteydessä (Helsingin keskusta, Espoon Tapiola ja Turku) tai Stockmannin tavaratalon sisällä (Itäkeskus, Vantaan Jumbo sekä Tampere).

Lisätietoa: www.akateeminen.com