Case Booths

Innovaatioita toimitusketjun hallinnasta päivittäistavarakaupassa

Esittely

Booths on Ison-Britannian johtava alueellinen ruokakauppaketju. Päivittäistavarakaupan markkina on Isossa Britanniassa erittäin kilpailtu ja sitä hallitsevat suuret kansainväliset vähittäiskauppaketjut. Erikoistunut Booths erottuu kilpailijoistaan valikoimansa, laatunsa ja palvelunsa avulla.

Esittelemme ohessa muutamia innovatiivisia toimitusketjun hallinnan ratkaisuja, jotka Booths kehitti RELEXin järjestelmän käyttöönoton aikana.

Booths lyhyesti

Pääkilpailijat Ison-Britannian neljä suurinta vähittäiskauppaketjua
Perheomisteinen alueellinen, erikoistunut elintarvikekauppaketju
Jakelukeskuksia 3
Myymälöitä 29 kpl, viisi eri koko- ja valikoimakokoonpanoa
Nimikkeitä 13 000–14 000 (SKU)
Liikevaihto 280 miljoonaa puntaa vuodessa
Vetovoimainen erottuu kilpailijoista erityisen tunnelman ja korkealuokkaisen, laajan valikoimansa avulla

Takuulla tuoretta

Booths pystyy vahvan verkostonsa ansiosta tarjoamaan laajan valikoiman korkealuokkaisia tuotteita paikallisilta tavarantoimittajilta. Booths luo RELEXin järjestelmää tarkat ennakkotilaukset, jotka toimitetaan tavarantoimittajille jo päivää ennen itse tilausta. Varsinainen tilaus toimitetaan tuottajille ennakkotilausta seuraavana aamuna, kun se on vahvistettu viimeisimpien varastotietojen perusteella. ”Meiltä saa samana päivänä nostettua perunaa”, Andrew Rafferty, Boothsin IT & Ecommerce – johtaja kertoo. ”Viljelijä saa sähköpostin puoli kuudelta aamulla, jolloin hän nostaa perunat ja tuo meille. Näitä perunoita saa myymälöistämme vielä samana iltapäivänä.” Booths pystyy hyödyntämään toimittajien paikallisuuden edut, pitämään toimitusketjut ja kuljetusmatkat lyhyinä ja takaamaan asiakkaille hedelmät ja vihannekset täydellisen tuoreina.”, Rafferty jatkaa.

Rapeampia croissanteja

Aikaisemmin Boothsin myymälähenkilökunta tilasi leipomoja konditoriatuotteet manuaalisesti. Nyt tilaukset on automatisoitu ja toimittajat ovat suoraan yhteydessä kauppoihin jakelukeskusten sijaan. ”Myymme käsin leivottuja leipiä neljän-viiden euron hintaan. Koska ne eivät sisällä säilöntäaineita, emme halua myydä eilisiä leipiä”, Rafferty kertoo. Kun tuotteen elinikä on vain yhdestä kolmeen päivään, automaattitäydennykseen tarvitaan edistyneitä ratkaisuja. Yksinkertainen ratkaisu olisi täydentää puhtaasti ennusteen perusteella sen sijaan, että pohjana käytettäisiin varastotilannetta”, Rafferty sanoo.

Edistyksellisiä kampanjaennusteita

Ruokatavarakaupassa 25–35 prosenttia myynnistä muodostuu erilaisista kampanjoista. ”Tiesimme, ettemme aikaisemmin olleet onnistuneet hoitamaan kampanjoita kovin hyvin”, Rafferty toteaa. RELEXin ratkaisu auttaa tunnistamaan samankaltaisia kampanjoita vastaavista tuotteista tietyissä myymälöissä, löytämään viitetuotteita niille tuoteryhmille, joilla ei ole kampanjahistoriaa, ja tuottamaan paranneltuja kampanjaennusteita käyttämällä referenssituotteita. ”RELEX on antanut meille mahdollisuuden tarkastella paitsi kampanjan tyyppiä, myös sen suhdetta muihin kampanjoihin”, Rafferty selvittää. ”Voimme tallentaa historiatietoja ja toimia myymäläperusteisesti, ottaa huomioon prosenttialennukset ja myymälöiden välillä vaihtelevat määrät, ja mikä tärkeintä, voimme tallentaa myös pohjan, jolle kampanja rakentuu.”

Sääennusteet

Booths toimii Luoteis-Englannissa, jossa sään ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. ”Vaikka viikonloppuennusteen tekisi vasta torstaiaamuna, se voi silti mennä pieleen”, Rafferty sanoo. RELEXin järjestelmän ansiosta Booths pystyy reagoimaan nopeammin, senkin jälkeen kun ennuste on lyöty lukkoon. Työryhmä tallentaa eri säiden vaikutuksen myyntiin ja luo profiilin, joka heijastelee vaikutusta. ”Voimme nykyään merkitä tapahtuman esimerkiksi ’lämpimäksi viikonlopuksi’ ja käyttää samaa logiikkaa tulevaisuudessa.”

Esillepano ja kohdentaminen

Hyvä esillepano on tärkeä osa Boothsin tunnelmaa. RELEXin ansiosta yhtiö pystyy määrittämään hyllyjen vähimmäistäyttömäärän sekä normaalin toiminnan että tarjouskampanjoiden ajaksi, mikä on onnistuneen esillepanon edellytys. RELEX optimoi tuotelanseerauksia, tarjouskampanjoiden alkuvarastoja, kausitäydennyksiä ja valikoimasta poistuvien tuotteiden poistamista jakelukeskuksista ottamalla huomioon yksittäisten myymälöiden kriteerit, mikä varmistaa sopivan jakelun kaikkiin myymälöihin.

Entistä varmempi toiminta

Booths käyttää RELEXiä takaamaan järjestelmän toiminnan myös vikatilanteissa. RELEX laskee varotoimenpiteenä esimerkiksi varatilaukset vuorokautta etukäteen viimeisimpien tietojen perusteella, jolloin mahdollisten ongelmien sattuessa on tilauksista saatavana aina seuraavaksi paras vaihtoehto.

Synkronoitu täydennys

Boothsin tavoitteena oli myös sisäisen toimitusketjun kokonaisvaltainen integrointi. Tiedot myymälöiden varastotilanteesta ja myynnistä eivät aikaisemmin olleet nähtävissä jakelukeskusten täydennyksessä. Nyt niitä käytetään jakelukeskusten tilausten pohjana esillepanovaatimusten sekä kuluttaja- ja kampanjaennusteiden ohella. ”Voimme luoda vähintään seitsemän päivää kattavan ennusteen ja pitkälti luottaa siihen” Rafferty toteaa.

Tulokset

%

Hävikin väheneminen tuoretuotteissa

%

Hävikin väheneminen koko valikoimassa

Saatavuus UK:n ruokakaupoissa The Grocer -lehden mukaan

Andrew Rafferty

Boothsin IT & Ecommerce – johtaja:

Edistyksellisiä kampanjaennusteita
”RELEX on antanut meille mahdollisuuden tarkastella paitsi kampanjan tyyppiä, myös sen suhdetta muihin kampanjoihin. Voimme tallentaa historiatietoja ja toimia myymäläperusteisesti, ottaa huomioon prosenttialennukset ja myymälöiden välillä vaihtelevat määrät, ja mikä tärkeintä, voimme tallentaa myös pohjan, jolle kampanja rakentuu.”

Synkronoitu täydennys
”Voimme luoda vähintään seitsemän päivää kattavan ennusteen ja pitkälti luottaa siihen”

RELEXin avulla saavutat tuloksia jo muutamassa kuukaudessa

RELEX on auttanut monenlaisia yrityksiä selviytymään toimitusketjun hallinnan haasteista. Mitä monimutkaisempi ympäristö, sitä selvempi on RELEXin positiivinen vaikutus. Kanssamme on helppo toimia, ja saat näkyviä tuloksia jo muutamassa kuukaudessa. Jos haluat parantaa yrityksesi kannattavuutta nopeasti, soita meille numeroon 020 743 5730 tai ota meihin yhteyttä klikkaamalla alla olevaa painiketta.
Ota yhteyttä