Den 21. april gikk RELEX sitt femte SCM-seminar i Stockholm av stabelen. Mer enn 100 eksperter innen varehandel fra mer enn 40 svenske bedrifter deltok, og etter et vellykket arrangement med mye ny kunnskap, nye bekjentskaper og ikke minst god stemning, oppsummerer vi dagens høydepunkter.

Gjennom to gjestepresentasjoner fikk forsamlingen et innblikk i hvordan disse selskapene hadde opplevd det å gå inn i samarbeid med RELEX. Først ut var Jimmy Olsen fra Granngården, som fortalte om deres reise mot å oppnå bedre kontroll på vareflyten gjennom nøyaktige prognoser, bedre bestillingsforslag og en høyere automatiseringsgrad. «Med RELEX har alt blitt mer effektivt, og vi gjør i dag ca 110 kollegers arbeid i kjeden. Men det er viktig å poengtere at dette ikke handler om å nedbemanne, men om å gjøre det mulig for de ansatte ute i butikkene å virkelig få jobbe med det de er gode på!», fortalte Jimmy. Les mer om Granngården her.

Konsum Värmland gav oss et forrykende show om hvordan de takler utfordringene forbundet med ferskvarer. Gun Jansson og Tomas Arnäs-Nielsen fortalte om hvordan de arbeider for å øke automatiseringsgraden selv for de aller ferskeste varene. «Mulighetene i systemet var flere enn de vi opprinnelig trodde, noe som overbeviste oss ytterligere. Også forstudien viste seg å være utrolig effektiv da utfallet ble beregnet til å gi 40% lavere lagernivåer, og svinnet ble beregnet til å minske tilsvarende 16,4 millioner svenske kroner per år», fortalte Gun. Konsum understreket også viktigheten av stadig å informere og ha en åpen dialog med kolleger ute i butikkene for å gi systemet muligheten til å fungere optimalt. Få mer informasjon om samarbeidet her.

Jimmy Olsen, Granngården

Tomas Arnäs-Nielsen och Gun Jansson, Konsum Värmland

Mikko Kärkkäinen, CEO for RELEX, oppdaterte forsamlingen på det siste nye innen leveransekjeder og de mange mulighetene med dagens teknologi, blant annet minnebasert beregningsteknologi (In-memory computing). «Teknologien utvikler seg raskere enn noensinne. Kun gjennom å stadig forbedre og utvikle prosesser har man mulighet til å følge revolusjonen som pågår i bransjen. Da RELEX begynte å utvikle løsninger for 10 år siden, visste vi hva bransjen trengte. Det gjør vi også i dag, og vi påser at vi virkelig er i forkant av utviklingen», fortalte Mikko.

Videre fortalte Joel Johansson fra RELEX om hvordan man effektivt kan arbeide med sesonger og kampanjer i forsyningskjeden. «Styring av sesonger og helligdager kan oppleves som et evighetsarbeid for detaljhandlere, men det handler først og fremst om å velge den mest korrekte og mest effektive styringsmodellen», forklarte Joel. Han presenterte til slutt en steg-for-steg modell som kan brukes som en tommelfingerregel når utfordringene skal adresseres.

Fran Riseley fra Martec International, et forsknings- og rådgivningsfirma for detaljhandelens utvikling og fremtid, presenterte til slutt de viktigste punktene i rapporten State of the Retail Supply Chain 2016. Rapporten er utviklet basert på intervjuer med forsyningskjedeeksperter i Europa og Nord-Amerika med mål om å løfte frem de mest kritiske utviklingsområdene for detaljhandelen. Et sammendrag med fokus på Norden kan leses her.

Vi i RELEX takker for en minnerik dag, og ser frem til RELEX SCM-seminar i Oslo 20. oktober 2016. Hvis du har lyst til å delta, tar vi allerede imot forhåndspåmelding her.