Nille on Norjan johtavia vähittäiskauppaketjuja ja keskittyy sesonkituotteisiin sekä valittuihin tuoteryhmiin, kuten kynttilöihin, sisustamiseen ja kertakäyttöastioihin. Nille tarjoaa kaiken sen mitä tarvitaan oikean tunnelman luomiseen pääsiäisenä, jouluna, syntymäpäiväjuhlissa ja muissa mukavissa tapahtumissa. Nillellä on yli 300 myymälää Norjassa ja kauppaketju kasvaa nopeasti myös Ruotsissa.

Nille kohtaa monia toimitusketjun hallinnan haasteita. Geir Mosether (Vice President Supply Chain, Nille) kuvailee: “Koska suuri osa valikoimastamme on sesonkituotteita, uusia tuotteita tulee ja vanhoja poistuu valikoimasta jatkuvasti. Lisäksi monet tuotteistamme tulevat Kaukoidästä, mikä tarkoittaa että toimitusajat ovat pitkiä ja tilaukset on tehtävä hyvissä ajoin ennen sesongin alkua. Tämän takia meidän on siis oltava äärimmäisen tehokkaita myymäläjaoissa sekä täydennystilaamisessa, jotta meillä olisi aina oikea määrä tavaraa oikeissa myymälöissä. Näin saadaan maksimoitua myynti ja minimoitua jäännösvarastot”.

Ilman tehokasta järjestelmätukea satojen myymälöiden, tuhansien tuotteiden, nopeasti vaihtuvan valikoiman, aktiivisen kampanjoinnin ja monissa tapauksissa pitkien toimitusaikojen muodostamaa yhtälöä olisi mahdotonta hallita. Nille oli jo aiemmin ottanut käyttöön minimi- ja maksimitasoihin perustuvat myymälöiden täydennystilaukset sekä POS (point of sales) -dataan perustuvan keskusvaraston ennustamisen ja täydennyslaskennan. Kehitettävää löytyi kuitenkin vielä.

Anders Grude (Supply Chain Controller, Nille) kertoo miksi yritys päätti ottaa käyttöön uuden ennustamis- ja täydennysratkaisun: “Meille tärkeintä oli luoda aito kytkentä myymälöiden ja keskusvaraston välille. RELEXin ratkaisun avulla voimme käyttää myymälöiden tilausennusteita keskusvaraston ostosuunnittelun pohjana. Tämän lisäksi pidän merkittävänä edistysaskeleena, että voimme jatkossa suunnitella ja hallinnoida sekä jakoja että täydennystilauksia samassa järjestelmässä. Meillä on myös suuret odotukset tuote- ja myymälätasoisen optimoinnin vaikutuksesta varastoihin sekä ennusteisiin”.

Johanna Småros, RELEXin yksi perustajista ja Skandinavian toimintojen johtaja, on innoissaan yhteistyöstä Nillen kanssa: “Vähittäiskauppa sekä moniportaiset toimitusketjut ovat RELEXin ydinosaamista. Hyvin ja nopeasti toteutetut käyttöönotot vahvistavat RELEXin asemaa toimittajana, jonka ratkaisuilla saadaan aikaan merkittäviä ja mitattavia liiketoiminnallisia parannuksia”.

RELEXin ennustamisen ja täydennystilausten ratkaisun käyttöönottoprojekti aloitetaan Nillellä maaliskuussa 2013.