Danmarks största detaljhandlare, Coop Danmark, förväntar sig att spara in tiotals miljoner euro genom bättre planering och styrning av leveranskedjan tillsammans med RELEX Solutions.

Den danska detaljhandelsjätten Coop investerar i ny teknologi för att öka på produkternas tillgänglighet och minska på svinnet. Coop har gått in för en global insats att sänka matsvinn och bygger nu på sitt samarbete med RELEX Solutions för att ta stöd av deras lösningar i detaljhandelns och leveranskedjans planering.

Coop Danmark som driver dagligvarukedjorna Fakta, Irma, Kvickly, SuperBrugsen och Dagli’Brugsen, använder sig redan av RELEX lösning för planeringen av butiksutrymmet. Nu har Coop valt att uppdatera sin teknologi för att minska på lagernivåerna i centrallagret och öka på tillgängligheten i butikshyllorna. Det här betyder att Coop kommer att använda RELEX lösningar i hela sin planeringsverksamhet genom att optimera leveranskedjan från centrallagret ända in till butikernas hyllor.

“Genom att utveckla detaljhandelns och leveranskedjans planering med RELEX, kan vi få varorna till kunden snabbare, färskare och mer tillförlitligt. Inbesparingarna vi gör kommer att hjälpa oss uppnå ännu bättre värde för både vår verksamhet och våra kunder.” säger Claus Byskov, Logistikchef på Coop.

För tillfället drivs Coops inköp av distributionscentren istället för av butiksspecifik data då systemen inte varit integrerade. Det här har resulterat i att inköpsprocesserna varit mer fokuserad på distributionscentren än på butikerna. Coop vill se balansen omvänd och integrera dessa två grundligt.

Coop vill även öka automationsgraden, ha full koll på prognosernas noggrannhet och introducera en mer databaserad allokering och kampanjstyrning så att de reflekterar kundens behov i varje individuell butik. Det här är otroligt viktigt för verksamheten då en stor del av försäljningen drivs av kampanjer och rea.

Då beslutet gjordes om vilket system som skulle styra leveranskedjan, ville Coop endast ha det bästa på marknaden. ”Vi kollade på nästan alla tillgängliga lösningar,” säger Byskov. ”RELEX kunde bevisa att de kan hantera en komplex uppbyggnad och introducerade oss till dagligvarukedjor som redan använder deras lösningar. Vi kunde direkt se de imponerande resultaten som företagen uppnått med RELEX.”

RELEX flexibilitet och kraftfulla beräkningsförmåga är också kritisk. ”Coop omsätter närmare 6 miljarder euro årligen. Volymerna är stora och diversiteten betydande. Vi förväntar oss att RELEX kan ge oss enorma fördelar i bearbetningshastighet och se till att vi kan anpassa systemet till varje del inom verksamheten utan att vi skall behöva ringa efter hjälp. Ingen annan lösning erbjöd oss det.” säger Byskov.

RELEX Solutions har varit Europas snabbast växande leverantör av integrerade lösningar för detaljhandelns och leveranskedjans planering under de senaste fem åren. Företaget har kunder inom dagligvaruhandeln runt omkring Europa som uppnått mellan 20 % och 40 % minskning i svinn för färskvaror tack vare RELEX.

”Under vår första diskussion med Coop Danmark, stod det klart att de ville ha en högt automatiserad och integrerad lösning. Det var viktigt att lösningen kunde ge dem möjligheten att öka servicegraden och se till att rätt mängd varor finns i både centrallagret och i butikerna, samt att minska deras svinn,” säger Keld Bograd, Sales Manager på RELEX Solutions. ”Det var exakt vad vi kunde erbjuda dem. Coop Danmark har fått ett verktyg för alla deras nuvarande krav, som snabbt kan utvecklas för deras framtida behov. Tillsammans med RELEX kommer Coop göra inbesparningar på tiotals miljoner.”

Om Coop Danmark
Coop Danmark A/S är den största dagligvarukedjan i Danmark. Kooperativet är verksam genom sina 1 200 butiker runt om i Danmark under namnen: Kvickly, SuperBrugsen, Brugsen Dagli’Brugsen, LokalBrugsen, Mad Cooperativet, Irma, Fakta och Fakta Q.

Mer information: https://coop.dk/