Läs PDF

Den ledande norska lågpriskedjan Europris har valt RELEX för integrerad planering och optimering av hela leveranskedjan.

Europris, den ledande och snabbt växande norska lågpriskedjan med en omsättning på över 600 MEUR har valt RELEX för att öka effektiviteten i hela sin integrerade leveranskedja bestående av ett centrallager i Fredrikstad och mer än 200 butiker i hela Norge.

Huvudmålet är att införa integrerad styrning av hela leveranskedjan. Europris hade redan tidigare ett fungerande systemstöd för inköp till centrallagret, men behövde ett fullt integrerat system som skulle kunna hantera och optimera lagret i både butikerna och i centrallagret baserat på samma siffror. Utöver detta ville Europris också uppnå bättre kontroll över företagets säsongs- och kampanjvaror.

“Vi erbjuder ett brett sortiment bestående av bland annat livsmedel, järnvaror, gåvoartiklar, prydnader, sängkläder, leksaker och säsongsvaror. För oss var det viktigt att få en integrerad lösning som skulle fungera både för vårt bassortiment, men också för våra säsongsvaror och kampanjer”, säger Knut Spaeren, inköpsdirektör på Europris.

“Vi var imponerade av RELEX lösning för integrerad planering av hela leveranskedjan. Det var viktigt för oss att se hur informationen om alla planerade förändringar i butikernas varupåfyllning, så som planerade kampanjer och förändringar i butikernas sortiment eller presentationslager, automatiskt tas i beaktande vid centrallagrets behovsplanering. Genom införandet av RELEX lösning kan vi flytta fokus från rutinmässig varupåfyllning till att analysera och styra leveranskedjan,” säger Marco Pair, Supply Chain Manager. ”Dessutom kommer systemet att ge oss ett bättre stöd och en ökad automationsgrad i prognostisering av kampanjer och produkter med säsongsvariation.” fortsätter Pair.

På grund av det stora antalet säsongs- och kampanjrelaterade produkter, är effektiv prognostisering och effektiv fördelning av varor ett måste. ”Tidigare har vi förlitat oss på att butikerna själva lägger beställningar för kampanj- och säsongsvaror, med mycket lite stöd från den centrala organisationen. Detta har krävt en massa resurser i butikerna och i fler fall lett till att lagret snedfördelats mellan butikerna. Med hjälp av RELEX kommer vi att kunna skapa butiksspecifika säljplaner automatiskt utifrån det faktiska försäljningsmönstret i varje enskild butik. Detta kommer att ha en stor inverkan på vår effektivitet och tillgänglighetsnivå” säger Mirielle Torgersen, ansvarig projektledare för upphandlingen av nytt systemstöd för planering och styrning av leveranskedjan.

I egenskap av en stor och komplex detaljhandlare passar Europris perfekt in i RELEX kundportfölj. ”Europris är en mycket bra partner för oss. Kombinationen av en leveranskedja i flera led, frekventa kampanjer, och en stor andel säsongsartiklar ger oss en bra möjlighet att bevisa vad som kan uppnås genom integrerad planering i detaljhandeln. Dessutom, eftersom Europris helt klart har både stor kunskap och kompetens inom leveranskedjan samt förmågan att implementera nya processer och verktyg, är vi övertygande om att vi kan uppnå fina resultat mycket snabbt”, kommenterar Johanna Småros, en av RELEX grundare och ansvarig för företagets verksamhet i Skandinavien.

Europris är en detaljhandelskedja med över 216 lågprisbutiker i Norge. För tillfället expanderar och moderniserar Europris sitt nätverk av butiker bestående av både franchise-ägda och egenägda butiker. Kedjan har vuxit snabbt över en lång tidsperiod med en försäljningstillväxt på 8 % per år i medeltal sedan år 2005. Så här långt in p år 2014 ligger kedjans försäljning i linje med att nå en rekordhög tillväxthastighet på över 6 % för jämförbara (like for like) butiker, samtidigt som kejdan öppnar nya butiker.

Europris koncept i korthet är: Alltid låga priser, ett brett sortiment och bra kampanjer. Europris erbjuder ett brett urval av livsmedel, järnvaror, gåvoartiklar, prydnader, sängkläder, leksaker och säsongsvaror. Sortimentet består av både egna märkesvaror och välkända varumärken.