Kolonial.no, Nordens snabbast växande dagligvaruhandel på nätet, väljer RELEX Solutions för att tackla den ökande komplexiteten i försörjningskedjan.

Kolonial.no erbjuder livsmedel och middagsrecept till ett lågt pris med leverans direkt hem till kunden eller till upphämtningspunkter. Företaget grundades år 2013 och har sedan dess upplevt en stark tillväxt. Idag anställer de mer än 450 medarbetare och har ett sortiment på närmare 6 000 varor som distribueras genom ett centrallager i närheten av Oslo. Den krävande verksamhetsmodellen, i kombination med en kraftig tillväxt i efterfrågan, kräver en mycket effektiv planering och styrning av försörjningskedjan. Med hjälp av RELEX expertis inom färskvaruhandeln kommer Kolonial.no få ett systemstöd för att säkerställa tillgången av varor, sälja mer, minska svinnet och sänka kostnaderna för varupåfyllning och orderplockning.

Att driva en livsmedelsbutik på nätet medför även flera utmaningar, inte minst att övertyga och konvertera nya kunder. Om sortimentet är för snävt, kvaliteten avvikande eller det uppstår situationer där en produkt tar slut, är det lätt för kunden att söka sig till en fysisk butik eller till andra nätbutiker. Kolonial.no lägger kunden i fokus för sina beslut och RELEX ska nu bidra till att hålla kundnöjdheten på högsta nivå.

”För oss är det viktigt att varje leverans överträffar kundens förväntningar. Vi ansåg att vår tidigare lösning inte längre var optimal för det”, säger Tor Erik Aag, Kommersiell Direktör på Kolonial.no. ”RELEX-teamet förstod snabbt våra utmaningar, föreslog bra lösningar på dem, och visade oss hur flexibiliteten i systemet hanterar dessa. Genom att beakta efterfrågans variationer under en vecka och säsong kan systemet skapa noggranna prognoser, och de väderbaserade funktionerna ser till att det alltid finns färska jordgubbar då sommaren kommer. Genom att lägga in kampanjer i systemet och jämna ut försäljningstoppar, kan vi planera våra middagsförslag för varje vecka bättre, vilket kan ha en betydlig inverkan på flera varors efterfråga.”

RELEX kommer att fungera som en gemensam plattform som underlättar samarbetet i hela organisationen. Systemet kommer att hantera alla aspekter inom den automatiska varupåfyllningen där samordnade beställningar, hantering av kampanjer och säsonger samt prognostisering av kunder är några av funktionerna. Det här inkluderar även väderbaserade prognoser samt hantering av färskvaror, frukt och grönsaker. Kolonial.no har nu också möjligheten att bygga upp sin egen affärslogik i systemets grafiska användargränssnitt, utan att behöva använda sig av externa konsulter.

”Vi har höga förväntningar på projektet. Intrycket vi fått är att RELEX består av kompetenta och lösningsorienterade personer med omfattande kunskap och erfarenhet inom detaljhandeln, något som vi ser fram emot att dra nytta av,” säger Aag.

Ida Myran, Business Manager på RELEX Solutions, ser också fram emot projektet. ”Det är häftigt att få arbeta så tätt ihop med ett företag som vi har mycket gemensamt med. Båda företagen har upplevt en snabb tillväxt på kort tid, och vi upplever att företagskulturen och mentalitet går mycket bra ihop. Vi ser fram emot ett nära samarbete med begåvade människor på en ny och spännande bransch,” avslutar Myran.

Om Kolonial.no
Kolonial.no är Norges största matbutik på nätet. Företaget erbjuder ett brett sortiment av dagligvaror och middagsrecept med leverans direkt hem till kunden eller till upphämtningspunkter. Kolonial.no samarbetar med REMA 1000 för att hålla sina priser låga och erbjuder ett mångsidigt lokalt sortiment med hjälp av flera lokala samarbetspartner.

Kolonial.no grundades år 2013 av sina tio grundare med målet om att erbjuda konsumenten den bästa köpupplevelsen av dagligvaror i Norge och för att göra konsumentens vardag enklare. Idag är Kolonial.no det snabbast växande företaget i Norden inom sin bransch.

Mer information: https://kolonial.no/