Från hygienprodukter till frysta varor och färska livsmedel: Schweiz största matbutik på nätet är kända för deras breda sortiment av närmare 13 500 produkter från en rad olika kategorier.

För att kunna hantera konsumenternas beställningar och möta deras förväntningar, måste företaget hantera ett komplext lager, erbjuda extremt färska produkter och garantera hög tillgänglighet. Som stöd för detta har LeShop.ch valt att samarbeta med RELEX och deras lösningar för planering och styrning av leveranskedjan.

Leshop.ch grundades år 1998 och är Schweiz första matbutik på nätet. E-handlaren är också en av de första i världen att driva dagligvaruhandel på nätet. LeShop.ch har idag över 350 000 kunder och hanterar årligen närmare 800 000 beställningar samt över 50 miljoner produkter. Oftast hanterar e-handlaren mycket komplexa varukorgar, där varje inköp i medeltal består av över 60 produkter. Ifall sortimentet inte är tillräckligt mångsidigt och det uppstår brister eller problem i tillgängligheten, söker kunderna snabbt upp andra alternativ. På grund av det här var LeShop.ch i behov av en lösning som kunde hantera det enorma produktutbudet och samtidigt erbjuda en hög tillgänglighet samt bearbeta stora mängder data, snabbt och noggrant. Tidigare använde LeShop.ch en egen uppbyggd IT-lösning. Den ersätts nu av RELEX för att hantera företagets snabba tillväxt och den ökande komplexiteten. Samarbetet mellan LeShop och RELEX fick sin början genom Pekka Niskanen från Fennobiz GmbH som representerar RELEX i Schweiz.

”När det kommer till databaser och gränssnitt, erbjuder RELEX den senaste teknologin,” säger Nicolas Soussan, Logistics Director på LeShop.ch. ”Teknologin förser oss med en öppen och flexibel lösning som låter oss lägga upp tydliga regler för vår inköpsverksamhet.”

Förut var det en utmaning för företagets planerare att hantera den mängd data som behövdes behandlas för varje produkt och plats. Typiskt inkluderas oftast data om stordriftsfördelar, bäst före-datum, leveransplaner och kampanjer. RELEX har förenklat processen genom att automatisera rutinuppgifterna, vilket i sin tur kraftigt minskar arbetsbelastningen för personalen. Systemet ger noggranna prognoser medan det beaktar variationer i volymen för vecko- och säsongstoppar, och kan även optimera lager av kampanjprodukter.

”Noggranna prognoser är speciellt viktiga för färska livsmedel,” säger Dr. Timo Ala-Risku, Landschef för RELEX Solutions i Tyskland. ”Exakt information om leveransplaner, bäst före-datum och volymer för säsongs-produktförsäljning är oerhört viktigt för att hålla svinnet på en så låg nivå som möjligt. Det finns inte mycket utrymme för fel inom e-handel,” säger Ala-Risku. ”Konsumenterna i en livsmedelsbutik är oftast ganska förstående när, till exempel, svampar fått bruna fläckar framåt kvällen. Men då de äter ute på en restaurang tolererar de inte blåmärken på svamparna i en sallad. När samma konsumenter sedan köper mat på nätet, är deras förväntningar minst lika höga. Varje leverans måste vara extremt färsk, och att möta dessa förväntningar är avgörande för företagets framgång. En högklassig lösning bör övervaka bäst före-datum genom hela leveranskedjan för att se till att allt är så färskt som möjligt.”

LeShop.ch ställer höga krav på RELEX-systemet: konsumenterna reagerar mycket snabbt på kampanjer såsom gratis leveranser eller lojalitetsbonusar. På grund av det här bör lagret också anpassas på förhand och fyllas på mycket snabbt. För att se till att kunderna får varorna så färska som möjligt, erbjuder LeShop.ch sina varor redan innan de finns i lagret. Det här betyder att produkterna levereras direkt då de anlänt till distributionscentret. De enorma skillnaderna mellan de olika produktgrupperna gör att den data som måste bearbetas är mycket varierande, vilket i sin tur gör uppgiften mycket mer komplex.

”Vi har höga förväntningar på att RELEX ger oss det stöd vi behöver för att uppnå maximal effektivitet,” säger Soussan. ”Vi tror att samarbetet med RELEX innebär att vi får arbeta med ett dynamiskt och kompetent team, bestående av människor med en bred kunskap och erfarenhet, människor som vi kan bygga starka och långvariga relationer med.”