Case Apetit: Ennustepankin menekkiennusteet tehostavat toimitusketjua

Helpompaa tiedonjakoa suurkeittiöiden ja toimittajien välillä

Kirjasto » Case-esimerkit

Esittely

Julkisen sektorin suurkeittiöiden menekin ennustaminen on haasteellista. Menekki voi olla tuhansia kiloja päivässä, kysyntäpiikit ovat isoja ja kysyntä vaihtelee. Ruokapalveluiden Ennustepankki helpottaa tiedonjakoa suurkeittiöiden ja toimittajien välisessä toimitusketjussa kokoamalla tilaukset yhteen järjestelmään. Ennustepankin kautta kukin toimittaja saa tiedon tilauksista esimerkiksi tuote- tai viikkotasolla.

Apetit on ollut Ennustepankin asiakas vuodesta 2013. Liittymällä Ennustepankkiin ja valitsemalla RELEXin ratkaisun Apetit halusi varmistaa, että yritys pystyy tehokkaan ennustamisen avulla vastaamaan ruokapalveluiden kysyntään entistä paremmin. Apetitin ja RELEXin yhteistyö laajeni vuonna 2016, kun Apetit otti käyttöönsä myös RELEXin toimitusketjun hallinnan ratkaisun.

Lähtötilanne ja tavoitteet

Aikaisemmin suurkeittiöiden tilausten vastaanottaminen ja toteuttaminen vaativat Apetitilla paljon manuaalista työtä ja henkilöresursseja. Suurkeittiötuotteiden menekkiä yritettiin ennustaa kokoamalla Excel-listoja, pyytämällä yksittäisiltä asiakkailta tietoja puhelimitse ja sähköpostilla sekä tutkimalla etukäteen julkaistuja ruokalistoja ja arvuuttelemalla niiden perusteella tilattavia tuotteita ja niiden tilausmääriä. Toimintatapa oli hidas, aiheutti tietokatkoja sekä altisti useille virheille.

Toimintatapaa haluttiin muuttaa ja kehittää vähemmän henkilöresursseja kuluttavaksi. Samalla Apetit halusi varmistaa tuotteiden paremman saatavuuden asiakkaille perustamalla toimintansa tarkempaan kysynnän ennusteeseen.

Apetit Oyj

Apetit on johtava suomalainen tuoreiden vihannes- ja kalatuotteiden sekä ruoka- ja vihannespakasteiden valmistaja. Se kehittää, valmistaa, markkinoi ja myy Apetit-tuotemerkillään kotimaisista raaka-aineista valmistettuja pakasteita. Konsernin liiketoiminta-alueita ovat Ruokaratkaisut, Viljakauppa, Öljykasvituotteet ja Kalajalosteet.

  • Perustettu vuonna: 1950
  • Konsernin liikevaihto: 380 miljoonaa euroa vuonna 2015
  • Henkilöstön määrä: 725
  • Tuotenimikkeitä: 500 tuotetta Ennustepankissa

”Yhteistyö Ennustepankin ja RELEXin välillä on ollut toimivaa ja ongelmatilanteissa meille on tarjottu ratkaisuja ja vastauksia. Jaamme kehitysideoita puolin ja toisin, Ennustepankkia on kehitetty jatkuvasti eteenpäin ja Apetitin toivomia uusia ominaisuuksia on tuotu Ennustepankkiin säännöllisesti.”

Maiju Akkanen
Myyntipäällikkö, HoReCa, Apetit Ammattilaiset

Nopealla käyttöönotolla tuloksia

Ennustepankin käyttöönotto aloitettiin Apetitilla lokakuussa 2013 ja projekti toteutettiin nopealla aikataululla: kaikki tekniset määrittelyt, henkilöstön koulutus ja käyttöönotto olivat valmiita kuukauden sisällä projektin aloittamisesta. Jotta Ennustepankin käyttöaste olisi henkilöstön keskuudessa suurempi, Apetit syventää koulutuksilla käyttäjien osaamista myös jatkossa.

Tuloksia

  • Menekinsuunnittelijan manuaalisen työn väheneminen
  • Pakasteiden toimitusvarmuus pystytään pitämään jatkuvasti korkeana ja se on tällä hetkellä yli 99 prosenttia

Ennustepankille asetetut tavoitteet ovat toteutuneet:

  • Menekinsuunnittelijan manuaalinen työ on vähentynyt.
  • Joustavuus tilauksissa on kehittynyt ja asiakastyytyväisyys on pysynyt erittäin hyvällä tasolla.
  • Hallittavuus: tieto tulee pääasiassa yhden kanavan kautta ja sen kerääminen on helpompaa. Ennusteet tulevat tiettyyn aikaan ja tilausvastaavien työn organisointi helpottuu, kun tieto on saatavilla sovitusti.
  • Jatkuvana kehitystavoitteena Apetit pitää ennusteiden tarkkuuden parantamista entisestään. Tämä onnistuu saamalla mahdollisimman moni asiakas mukaan Ennustepankkiin sekä tarkentamalla heiltä saatavaa tietoa.

RELEXin avulla saavutat tuloksia jo muutamassa kuukaudessa

RELEX on auttanut monenlaisia yrityksiä selviytymään toimitusketjun hallinnan haasteista. Kanssamme on helppo toimia, ja saat näkyviä tuloksia jo muutamassa kuukaudessa. Jos haluat parantaa yrityksesi kannattavuutta nopeasti, ota yhteyttä.
Ota yhteyttäUusimmat case-esimerkit