Case Örum

Valikoiman hallinta uudelle tasolle

Esittely

Örum halusi parantaa valikoimansa hallintaa ja kasvattaa automaatiota, jotta tuotteiden täydennystä olisi mahdollista hoitaa yhden järjestelmän kautta aina yksittäisen tuote-lokaation tasolle asti. Lisäksi yritys halusi kasvattaa koko toimitusketjunsa läpinäkyvyyttä paremman analytiikan ja raportoinnin avulla.

Örum totesi saavuttavansa tavoitteensa helpommin ja hallitsevansa paremmin tukkumyyntiänsä, keskusvarastoaan sekä tuotteiden täydennystä, jos nämä toiminnot koottaisiin yhteen järjestelmään.

ÖRUM lyhyesti

Örum Oy Ab on yksi Suomen johtavista autojen varaosien ja tarvikkeiden kokonaisratkaisuja tarjoavista yrityksistä.
24 tukkumyymälää ja yksi keskitetty jakelukeskus.
Liikevaihto 57 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä 270 vuonna 2014.
Örum on osa suomalaista perheyritys Mercantile Groupia, joka on perustettu vuonna 1901. Mercantile Groupilla on 400 työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2014 oli 85,4 miljoonaa euroa.
Örumin koko valikoima koostuu 360 000 tuotteesta. Varastovalikoimassa on 90 000 tuotetta, josta muodostuu 430 000 tuote-lokaatiota. Suurin osa valikoiman tuotteista on hidaskiertoisia nimikkeitä.

Projekti

Örum päätti korvata käytössä olevan E3-järjestelmän edistyneemmällä valikoiman hallinnan ratkaisulla, joka sisältäisi keskitetyn täydennyksen, automatisoidun varastonhallinnan ja kattavan raportoinnin sekä kykenisi samalla luomaan ja käsittelemään automaattisen ennustamisen rutiineja ja kausikohtaisia profiileja.

Örum valitsi toimitusketjun hallinnan ratkaisuksi markkinajohtajana Suomessa olevan RELEXin, joka pystyi tarjoamaan runsaasti referenssejä, jotka todistivat järjestelmän kykenevän täyttämään Örumin tarpeet. Projekti alkoi kesällä 2014 ja eteni sujuvasti.

“Avain sujuvaan projektiin oli hyvä yhteistyö RELEXin kanssa”, sanoo Purchasing and Forwarding Manager Jouni Ojala Örumilta. “Projekti oli alusta alkaen yhteinen hanke, ja molemmat tiimit sitoutuivat onnistuneeseen lopputulokseen. Saimme esimerkillistä apua ja osaamista joka käänteessä.”

Käyttöönottoprojekti kesti noin neljä kuukautta ja tehtiin vähitellen. Kun RELEX ja Örum olivat tuoneet Örumin jakelukeskuksen alustalle, Örumin projektiryhmä pystyi siirtämään tukkumyymälöiden myyntipisteet RELEXiin itsenäisesti. Tänä aikana RELEXin tiimin tuella Örumin projektiryhmä sai mahdollisuuden perehtyä järjestelmään niin, että se pystyi pian tekemään kaikki muutokset ja hienosäädöt itse RELEXin projektitiimin huolehtiessa järjestelmän sujuvasta toimivuudesta ja tukiessa Örumin henkilöstöä yllättävien tilanteiden sattuessa.

“Monet ohjelmistoyritykset näyttävät pitävän asiakkaista, jotka ovat heistä riippuvaisia”, sanoo Procurement Director Timo Salminen. “Mutta RELEX ymmärtää asiakkaiden omatoimisesti ja itsenäisesti ylläpitämien järjestelmien arvon. Se antaa meille vapautta ja läpinäkyvyyttä, ja kulut ovat ennalta tiedossa, sillä maksamme kuukausittaista SaaS-palkkiota, emme jatkuvasta konsultoinnista.”

“Monet ohjelmistoyritykset näyttävät pitävän asiakkaista, jotka ovat heistä riippuvaisia. Mutta RELEX ymmärtää asiakkaiden omatoimisesti ja itsenäisesti ylläpitämien järjestelmien arvon. Se antaa meille vapautta ja läpinäkyvyyttä, ja kulut ovat ennalta tiedossa, sillä maksamme kuukausittaista SaaS-palkkiota, emme jatkuvasta konsultoinnista.”

Timo Salminen

Procurement Director, Örum

Tulokset

Varastotuotteiden saatavuuden parantuminen tukkumyymälöissä prosenttiyksikköinä

Varastotuotteiden saatavuuden parantuminen jakelukeskuksessa prosenttiyksikköinä

Örumin keskusvarasto ja kaikki tukkumyymälät ovat siirtyneet käyttämään RELEX-järjestelmää, jonka myötä täydennystilausprosessista on tullut huomattavasti järjestelmällisempi. Parantunut toimitusketjun läpinäkyvyys on tuonut merkittäviä, mitattavia parannuksia varaston hallintaan. Järjestelmä jopa ilmoittaa hitaan varastokierron tuotteista, jotka ovat haastavia tukkutoiminnassa. Tuotelinjat eivät enää jää huomaamatta järjestelmän huolehtiessa niistä aktiivisesti. Tuotteet, jotka eivät täytä myyntitavoitteita, pudotetaan automaattisesti pois tukkumyymälöiden valikoimasta.

RELEX tarjoaa automaattisesti tilausehdotuksia, jotka perustuvat tarkkoihin ennusteisiin – jopa sesonkituotteille. Tuotteiden täydentämiseen liittyvä työmäärä on laskenut jyrkästi, ja keskitetty täydennystiimi voi nyt keskittyä poikkeuksiin ja vaikeisiin tilanteisiin, kun taas henkilökunta tukkumyymälässä voi keskittyä asiakaspalvelun kehittämiseen.

Nyt kun käyttöönottoprojekti on saatu päätökseen, Örum on ottanut järjestelmän täysin hallintaansa. Tiimi hallinnoi sekä olemassa olevia automaattisen ennustamisen sääntöjä, että lisää uusia täydennyksen ja valikoiman hallinnan sääntöjä järjestelmään, kun rutiinit kehittyvät.

Järjestelmällisempi täydennysprosessi

Parantunut toimitusketjun läpinäkyvyys

Mitattavissa olevat parannukset varaston hallinnassa

Seuraavat askeleet

Käyttöönottoprojektin alkuvaiheessa Örumin varaston kiertonopeus laski, kun saatavuustasoja optimoitiin kasvattamalla suuren kiertonopeuden tuotteiden saatavuutta. Kuusi kuukautta käyttöönottoprojektin jälkeen varaston kiertonopeus on palannut samalla tasolle kuin aiemmin paremman valikoiman hallinnan ja automaattisen varmuusvaraston laskennan myötä. Yhdessä nämä jatkuvasti vähentävät hitaan kiertonopeuden tuotteita ja kasvattavat varaston kiertonopeutta. Suuntaus antaa merkkejä edelleen parantuvasta varaston kiertonopeudesta.

RELEXin avulla saavutat tuloksia jo muutamassa kuukaudessa

RELEX on auttanut monenlaisia yrityksiä selviytymään toimitusketjun hallinnan haasteista. Mitä monimutkaisempi ympäristö, sitä selvempi on RELEXin positiivinen vaikutus. Kanssamme on helppo toimia, ja saat näkyviä tuloksia jo muutamassa kuukaudessa. Jos haluat parantaa yrityksesi kannattavuutta nopeasti, soita meille numeroon 020 743 5730 tai ota meihin yhteyttä klikkaamalla alla olevaa painiketta.
Ota yhteyttäUusimmat case-esimerkit