Case Tuko

Monimutkaisen keskusvarastotäydentämisen hallinta RELEXillä

Esittely

Suomalainen päivittäistavarakaupan tukku- ja toimitusketjun palveluntarjoaja Tuko Logistics käsittelee vuodessa noin 45,5 miljoonaa tilausriviä. Suuret volyymit, lyhyet toimitusajat sekä nopeasti pilaantuvat tuotteet, vaativa palvelutaso ja tuotteiden korkea laatu ovat haaste täydennystilauksesta vastaavalle tiimille. Automaation kasvattamiseksi Tuko on käyttänyt RELEXiä vuodesta 2012.

Tuko Logistics

Yksi Suomen kaupan alan merkittävimmistä päivittäistavarakaupan valikoima-, hankinta- ja logistiikkapalveluyhtiöistä.
Työntekijöitä yli 600
Liikevaihto 760 miljoonaa euroa vuonna 2014
325 rekkalastillista tavaraa päivittäin 1 600 toimittajalta, 7 päivää viikossa
Tuotenimikkeitä 25 000

Lähtötilanne ja tavoitteet

Tuko Logistics toimii yhteistyössä noin 1 600 tavarantoimittajan kanssa ja vastaanottaa 325 rekkalastillista päivässä kiireiseen keskusvarastoonsa, jonka toiminnasta vastaa 600 hengen henkilöstö 7 päivää viikossa. Tuko toimittaa noin 25 000 eri tuotenimikettä yhdeksälle suurelle kauppaketjulle, joka käsittää noin 1 000 myymälää, sekä lisäksi noin 5 000 yritysasiakkaalle (HoReCa + tukkukauppiaat). “Haasteenamme oli hallita toimitusketjua molempiin suuntiin sekä tavarantoimittajille että vähittäiskauppiaille samanaikaisesti”, kertoo Planning Manager Tuomas Brunou Tukolta. “Tavarantoimittajamme arvailivat tai ennustivat tilauksiamme ta asiakkaidemme tilauksia ilman asianmukaista tietoa.”

“Integroimalla koko toimitusketju ja jakamalla tietoa kaikkiin suuntiin autamme kaikkia suunnittelemaan paremmin ja myymään enemmän.”

Tuko tarvitsi järjestelmän, joka antoi sille mahdollisuuden:

  • Suunnitella kapasiteettia ja työvoimaa
  • Käsitellä ostoprosessia ja optimoida hankintakustannuksia
  • Optimoida varaston arvoa

RELEX tarjosi sekä paremmat mahdollisuudet automaatioon ja täydennystilausprosessin optimointiin että käyttöpääoman pienentämiseen. Näiden lisäksi toimitusketjua olisi mahdollista integroida monitasoisesti sekä varmistaa tuotteiden tuoreus koko ketjussa seuraamalla pilaantumista eräkohtaisesti. Kaikki tieto oli myös jaettavissa tavarantoimittajien kanssa – tämä oli keskeinen tavoite.

“Tavarantoimittajamme arvailivat tai ennustivat tilauksiamme ja asiakkaidemme tilauksia ilman asianmukaista tietoa.”

Tuomas Brunou

Planning Manager, Tuko Logistics Cooperative

Joustava ohjelmisto

Tuko Logistics päätti ottaa käyttöön RELEXin järjestelmän vuonna 2012 kasvattaakseen oman keskusvarastonsa täydennystilausten automaatiota. Aiemmin tietoa varastotasoista, tuotteiden eräpäivistä sekä täydennyksestä ylläpidettiin erillisissä järjestelmissä. Tiedon kokoaminen, yhdistäminen ja analysointi manuaalisesti oli hankalaa ja aikaavievää. “Halusimme yhdistää ja synkronoida jokapäiväistä toimintaamme vastaamaan asiakkaidemme prosesseja”, keroo Tuomas Brunou.

“Halusimme keskusvarastomme täydennyksen vastaavan asiakaskohtaisia ennusteitamme, jotka ottavat huomioon heidän kampanjansa sekä toiminnan.” RELEXin ratkaisu käyttää yli 3 000:n ennustemallin yhdistelmää ja lukuisia muuttujia, kuten myyntihistoriaa, sesonkien vaikutusta ja tietoja saatavuudesta, vähimmäistilausmääristä sekä rahtikuluista.

Asiakasyhteistyön seuraava taso

Vuoden 2014 alussa Tuko laajensi yhteistyötä asiakkaidensa Wihurin, Stockmannin ja Suomen Lähikaupan kanssa: kaikki kolme ovat myös osakkaina Tukossa ja käyttävät RELEXin järjestelmiä. Asiakkaiden ketjukohtaiset ennusteet syötetään suoraan RELEX-keskusjärjestelmään, joka yhdistää ennusteet historialliseen myyntidataan.

Tämä mahdollistaa erittäin luotettavat ennusteet. Tuloksena syntyvät asiakasketjukohtaiset ennusteet syötetään Tukon keskusvarastoon toimitussuunnitelmina. Yhdessä muiden tietojen kanssa nämä muodostavat perustan Tukon omille ostoille ja niitä käytetään parantamaan yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa. “Tuko Logistics on edelläkävijä tavarantoimittajista myyntipisteisiin ulottuvan täydellisen toimitusketjun hallinnan integroinnissa”, kertoo RELEXin operatiivinen johtaja Tuomo Pesonen.

Tulokset

%

Tuotteiden saatavuus yli

%

Hävikki vähentynyt

%

Varastotasot laskeneet

Ostotilausten automaatiotasoja nostettiin 80–90 prosentin välille kun samalla saatavuus pysyi yli 99 %:ssa ja hävikkiä vähennettiin noin 40 %:lla.

Varastotasot ovat pudonneet 8–10 % (sidottu pääoma pienentynyt 3,1 %), ja ennustetarkkuus on parantunut merkittävästi 2-3 viikkoa eteenpäin.

Ruuhka-aikoina tuotteiden poiminta ja tavarakapasiteetti on optimoitu. Suunnitteluryhmän henkilömäärä on pienentynyt yli 50 %, yli 20 henkilöstä kymmeneen RELEXin käyttöönoton jälkeen, luonnollisen poistuman myötä.

Jotkut tavarantoimittajat osallistuvat nyt kustannuksiin vastineeksi pääsystä ennusteisiin, sillä ne ovat niin tarkkoja ja auttavat heitä suunnittelemaan ja säästämään kustannuksissa.

“RELEX on luonut mitattavaa arvoa. Sen vaikutus viivan alle jääviin lukuihin on helppo osoittaa niin meidän, tavarantoimittajiemme sekä asiakkaidemme osalta. Järjestelmä on maksanut itsensä takaisin moninkertaisesti, se on selvää.”

Tuomas Brunou

Planning Manager, Tuko Logistics Cooperative

RELEXin avulla saavutat tuloksia jo muutamassa kuukaudessa

RELEX on auttanut monenlaisia yrityksiä selviytymään toimitusketjun hallinnan haasteista. Mitä monimutkaisempi ympäristö, sitä selvempi on RELEXin positiivinen vaikutus. Kanssamme on helppo toimia, ja saat näkyviä tuloksia jo muutamassa kuukaudessa. Jos haluat parantaa yrityksesi kannattavuutta nopeasti, soita meille numeroon 020 743 5730 tai ota meihin yhteyttä klikkaamalla alla olevaa painiketta.
Ota yhteyttäUusimmat case-esimerkit