Maailman ensimmäinen muistinvaraisten toimitusketjunhallinta- ja optimointijärjestelmien toimittaja RELEX uskoo koulutukseen, jatkuvaan kehittymiseen sekä vastuun tarjoamiseen, ja työllistää jatkuvasti lisää alan ammattilaisia. Pelkästään viimeisen vuoden aikana suomalainen RELEX Solutions on rekrytoinut yli 40 uutta työntekijää. 2006 perustetun RELEXin palkkalistoilla on tällä hetkellä yli 100 henkilöä.

Deloitte onkin nimennyt RELEXin Suomen nopeimmin kasvavien teknologiayritysten joukkoon, ja koko EMEA-alueen nopeimmin kasvavaksi toimitusketjun hallinnan järjestelmätoimittaja (Deloitte Technology Fast 500) viimeisten neljän vuoden ajan. Maailmanlaajuinen tutkimusyhtiö Gartner on samaan aikaan nimennyt RELEXin teknologian edelläkävijäksi: ”Gartner Cool Vendor in In-Memory Computing Technologies 2014.”

RELEXillä on viisi toimistoa ympäri Eurooppaa, muun muassa Tukholmassa ja Oslossa, joissa työntekijöiden lukumäärä on kasvanut yli kymmenellä hengellä vuodessa. Suurin osa yli sadasta ammattilaisesta työskentelee kuitenkin pääkonttorilla Helsingissä. RELEX on johdon ja henkilöstön omistama.

”Nopean kasvumme on mahdollistanut vähittäis- ja tukkukauppiaiden halu käyttää teknologiaa tuloksensa parantamiseen. Tiukat taloudelliset ajat ovat vain lisänneet tarvetta kehittää tehokkuutta. Kaupat ja kauppaketjut ympäri Eurooppaa sijoittavat yhä enemmän kustannuksia optimoivaan tekniikkaan, kuten RELEXin ohjelmistoon” kertoo toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan logistiikka-alalla on käynnissä tietovallankumous, jonka aallonharjalla RELEX toimii. Yritykset tuottavat suunnattomia datamääriä toiminnoistaan. RELEXin matalan riskin SaaS-ohjelmisto mahdollistaa tämän tietomäärän tehokkaan käytön laajalle asiakasjoukolle, myös pienempien yritysten keskuudessa.

RELEXin perustajat uskovat yrityksen menestyksen periytyvän suurelta osin paikallisten yliopistojen panoksesta. Korkeakoulut ovat tarjonneet inspiraation lähteen RELEXin yritysidealle ja niistä valmistuu edelleen RELEXille korkeasti koulutettuja osaajia rekrytoitavaksi.

”Paneudumme kaikkiin tekemisiin tosissamme. Etsimme jatkuvasti uusia parannuskeinoja teknisiin ratkaisuihin, jotka ovat jo nyt maailman kärkitasoa”

”Tapasimme RELEXin perustajien, Johanna Smårosin ja Michael Falckin kanssa ensimmäisen kerran Aalto yliopiston logistiikan laitoksella. Teimme kukin maailmanlaajuisesti arvostettua tutkimusta ja loimme uutta teoriaa alalle. Nämä johtivat suoraan RELEXin ensimmäisiin innovaatioihin ja siten myös tämänhetkiseen asemaamme. Näen tämän loistavana esimerkkinä siitä, kuinka panostus koulutukseen ja tutkimukseen maksaa itseään takaisin” Kärkkäinen kertoo.

Huippuosaamisen ansiosta RELEXillä on mm. maailman ensimmäinen muistinvaraista laskentaa hyödyntävä toimitusketjun hallinnan ohjelmisto.

Toinen perustaja Johanna Småros uskoo, että RELEXin menestykseen on vaikuttanut innovatiivisen teknologian lisäksi tapa toimia uudella, rohkeammalla tavalla. Yrityksellä on paljon enemmän yhteistä teknologiaa start-up -yritysten kanssa kuin useimmilla perinteisten toimialojen edustajilla. Myöskään asenteesta ja kunnianhimosta ei tingitä.

”Paneudumme kaikkiin tekemisiin tosissamme. Etsimme jatkuvasti uusia parannuskeinoja teknisiin ratkaisuihin, jotka ovat jo nyt maailman kärkitasoa” kertoo Småros.

RELEX haluaa antaa työntekijöilleen mahdollisuuksia ottaa vastuuta, kehittyä työssään ja edetä uralla kansainvälisesti. Nopeasta kasvusta huolimatta johto haluaa säilyttää rennon työ-ympäristön ilman korostettua hierarkiaa.

”Sanoisin, että RELEX edustaa hyvin 2010-luvun työpaikkaa”, Småros päättää.