RELEX juhlisti kymmenettä toimintavuottaan kansainvälisellä seminaarilla ja iltatilaisuudella 28. tammikuuta 2016.

Satoja toimitusketjun hallinnan ammattilaisia Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Afrikasta kokoontui Finlandia-talolle kuulemaan asiantuntijoiden ajatuksia alan tulevaisuudesta.

Ensimmäisenä puhunut markkinatutkimusyritys Forrester Researchin Vice President ja Principal Analyst George Lawrie tarjosi kuulijoilleen tärkeitä huomioita kysynnän ennustamisesta sekä välimatkan lyhentämisestä varaston ja asiakkaan välillä.

Tutkimustyöhönsä vedoten Lawrie esitti toimitusketjun tehokkuuden kautta asiakaspalvelun tasoa parantavien innovaatioiden muuttuvan nopeasti yleisiksi oletuksiksi. Yhtenä esimerkkinä oli asiakkaiden valmius maksaa korkeampaa hintaa vastineeksi lähes välittömästä toimituksesta: ”Oli kiinnostavaa nähdä kuinka innokkaita ihmiset olivat saamaan tilauksensa käsiinsä 60 minuutissa elämänsä kiireisyyden takia”, Lawrie kertoi seminaariyleisölle.

Lawrien ajatuksia tuki AO.comin Head of Commercial Operations and Supply, Vicky Kay, joka käsitteli verkkokaupan ponnisteluja asiakaspalvelun laadun parantamiseksi. ”Mikä viisi vuotta sitten oli ihmeellistä, on nykyään oletus. Olemme jopa järjestäneet nostokurkia siirtämään liesiä asiakkaiden kellareihin”, hän kertoi painottaessaan AO.comin keskittymistä asiakaskokemukseen.

George Lawrie, Vice President ja Principal Analyst, Forrester Research

Vicky Kay, Head of Commercial Operations and Supply, AO.com.

Toinen RELEXin asiakas, Etelä-Afrikan johtava verkkokauppa takealot.com, on ottanut toiminnassaan saman lähestymistavan. takealot.com otti kumppanikseen, ja myöhemmin osti, pikaruokatoimituspalvelu Mr Deliveryn parantaakseen toimituksiaan asutuskeskuksissa. ”Toiveiden täyttyminen on kaikki kaikessa”, summasi takealot.comin Retail Division Manager Rozanne Truter.

Tukkuliike Tuko Logisticsin suunnittelupäällikkö Tuomas Brunouja vähittäiskauppaketju Suomen Lähikaupan kaupallinen johtaja Anne-Mari Paapio esittelivät yhteistyötään toimittajan hallinnoimasta varaston ohjauksesta (Vendor Managed Inventory, VMI). Tukon ja Suomen Lähikaupan VMI-yhteistyö on yksi edistyneimmistä maailmassa.

“Tilausten tekeminen vie paljon aikaa kaupan henkilökunnalta, jos vuorossa on vain yksi tai kaksi työntekijää”, Anne-Mari Paapio kuvaili. “Nyt kun meillä on käytössä RELEX, kauppojemme henkilökunta voi keskittyä olennaiseen – eli asiakkaaseen.”

Tuomas Brunou kertoi yhteistyön olevan yhtä arvokasta tukkukauppiaalle kuin vähittäiskauppiaallekin. ”Meillä on 360 asteen näkyvyys kauppoihin ja pystymme tarjoamaan 360 asteen näkyvyyden toimittajille”, hän kertoi. ”Voimme ennustaa kysyntää ja suunnitella hankintamme huomattavasti tarkemmin sekä optimoimaan varaston arvoa.”

Marimekon Supply Chain Manager, Mari Nenonen, ja Lumenen Head of Business Control and Planning, Elina Haavisto, tarjosivat katsaukset kansainvälisten ja monimutkaisten toimitusketjujen hallintaan.

Mari Nenonen puhui Marimekon globaalista toimitusketjusta ja kuvaili kuinka he olivat keskittäneet suunnittelunsa myymälöistä pääkonttoriin ja markkinoiden omille suunnittelijoille. Tuloksena Marimekko on saavuttanut merkittäviä säästöjä työtunneissa, alhaisempia varastotasoja myymälöissä sekä vähentänyt tuotteiden saatavuusongelmia.

Elina Haaviston puheenvuoron aiheena oli Lumenen S&OP-päämäärä. Yritys on parantanut suunnittelutarkkuuttaan, tuotannonsuunnittelun vakautta sekä työn tehokkuutta toiminnan automatisoinnin kautta. Lumene on myös todistanut selkeitä liiketoimintatuloksia S&OP-suunnitteluprosessin kehittämisen ja RELEX-implementoinnin jälkeen, esimerkiksi tuotesaatavuus on parantunut ja varaston arvo on vähentynyt 30 %.

Tuomas Brunou, suunnittelupäällikkö, Tuko Logistics ja Anne-Mari Paapio, kaupallinen johtaja, Suomen Lähikauppa.

Elina Haavisto, Head of Business Control and Planning, Lumene.

RELEXin Group CEO Mikko Kärkkäinen’s korosti seminaarissa uuden tietotaidon, muistinvaraisen laskennan sekä pilvipalvelujen kasvavaa merkitystä toimitusketjujen tulevaisuudelle. Esitys puhutti seminaarivieraita vielä iltapäivän verkostoitumistauoillakin.

”Oli hienoa päästä osaksi näin vilkasta keskustelua”, Kärkkäinen kertoi. ”Tämä oli täydellinen tapa juhlistaa RELEXin kymmenettä toimintavuotta. En olisi uskaltanut ennustaa, että tulemme näin pitkälle näin lyhyessä ajassa. Kuka tietää missä RELEX on 20 toimintavuotensa koittaessa, se tulee olemaan jännittävä matka.”

Seminaaria seurasi iltatilaisuus RELEXin henkilöstölle, seminaariyleisölle ja heidän vierailleen.