Keskiviikkona 19.1.2011 Hilton Airportissa pidetty RELEX-seminaari 2011 ”Tehoa toimitusketjuun tarkemmalla ennustamisella” houkutteli paikalle 80 aiheesta kiinnostunutta logistiikan ammattilaista vähittäis- ja tukkukaupasta sekä teollisuudesta. Tiivis ohjelma sekä asiantuntevat ja käytännönläheiset esitykset keräsivät kiitokset osallistujilta. Tauoilla eri alojen ihmiset verkostoituivat innokkaasti ja keskustelu kävi vilkkaana.

RELEX-seminaari-2011

RELEX-seminaari-2011-Kari-Tanskanen

Professori Kari Tanskanen Aalto-yliopistosta avasi päivän lyhyellä katsauksella ennustamiseen.Tanskanen korosti laadukkaan ennustamisprosessin tärkeyttä ennustevirheeseen keskittymisen sijasta.

RELEX-seminaari-2011-Lauri-Loikkanen

Tuko Logisticsin Lauri Loikkanen kertoi ennusteiden hyödyntämisestä kaupan toimitusketjun eri portaissa kolmen esimerkin kautta.  Kala- ja maitoesimerkeissä oli siirrytty tilausohjautuvasta ennustepohjaiseen täydennykseen ja samalla lyhennetty merkittävästi toimitusketjun läpimenoaikaa sekä parannettu näin tuotteiden myyntiaikaa kaupan hyllyssä ja toteutunutta katetta.

RELEX-seminaari-2011-Ville-Nikkola

Ville Nikkola Vianorista valotti sesonkivetoisen erikoistavarakaupan haasteita. Esityksessään Nikkola myös osoitti, kuinka paremmalla ennustamisella voidaan sovittaa yhteen valmistavan portaan ja kaupan osittain ristiriitaiset tavoitteet. Tiukan asian lisäksi esitys toi myös hymyn kuulijoiden huulille.

RELEX-seminaari-2011-Jussi-Pullola

KiiltoCleanin Jussi Pullola kävi läpi teollisuusyrityksen S&OP-prosessin kehittämistä. Keskeisenä oppina Pullolan esityksessä oli, että lähdettäessä kehittämään ennustamista pohjatyöt kannattaa tehdä kunnolla ja hyödyntää laskennallisia ennusteita prosessin tehostamiseksi ja ennustetarkkuuden parantamiseksi.

RELEX-seminaari-2011-Mikko-Kärkkäinen

Yhteenvetona RELEXin Mikko Kärkkäinen kertasi case-esimerkkien osoittaneen, että ennustamisen pitää kytkeytyä käytännön toimenpiteisiin kuten täydennykseen tai tuotannonsuunnitteluun, jotta siitä on hyötyä. Kärkkäinen myös valaisi, kuinka RELEXin asiakkaat tällä hetkellä hyödyntävät ennustamista ja mitkä asiat odottavat vielä toteuttamista.

Seminaarin lopuksi järjestetyssä äänestyksessä eniten ääniä ensi vuoden seminaarin aiheeksi sai kysynnän erikoistilanteiden (mm. kampanjoiden) hallinta. Ensi vuonna seminaari järjestetään keskiviikkona 18.1.2012 – merkkaa ajankohta kalenteriisi jo nyt!