RELEX järjesti jo viidennen kerran toimitusketjunhallinnan seminaarin, jossa kuultiin asiakkaiden kokemuksia ja näkemyksiä aiheesta. Hilton Airport Hotelliin kerääntyi yli 100 alan ammattilaista kuuntelemaan puhujia ja vaihtamaan ajatuksiaan.

RELEX-tammiseminaari-Hilton-Airport-Hotel

Seminaariesityksiä (PDF-muodossa):
Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala, Atria
Effective inventory management in food service sector Mushtaque Ahmed, JJ Food Service
Päivän yhteenveto Mikko Kärkkäinen, RELEX

Tilaisuuden avauspuheenvuorosta vastasi Suomen Lähikaupan Esko Sutelainen, johtaja, kauppapaikat, esitellen täydennystilaamisen täydellisen automatisointiprojektin, jonka RELEX toteutti Lähikaupalle yhteistyössä Tuko Logisticsin kanssa. Hänen viestinsä korosti etenkin mittaamisen ja muutosjohtamisen tärkeyttä toimitusketjun kehityshankkeissa.
– Lähikaupassa olemme päässeet huikeisiin tuloksiin rohkean kokeilun ja armottoman mittaamisen kautta, hehkutti Sutelainen.
Sutelaisen mukaan tulostavoitteiden määrittäminen on ehdottoman tärkeää, jotta voidaan ymmärtää ja todentaa toimitusketjuhallinnan järjestelmien merkitys ja samalla osoittaa mahdollinen muutostarve. Sutelainen rohkaisi yrityksiä panostamaan koulutukseen, sitouttamiseen ja viestintään, jotta muutos voidaan viedä nopeasti ja tehokkaasti käytäntöön.

Atrian toimitusketjuohjauksen johtaja Jaakko Takala kertoi Atrian toimitusketjun haasteista ja kuvaili RELEXin käyttöönottoa ja suunnitteluprosessin kehitystä Atrialla. Hän esitteli uudistuksen myötä saavutettuja hyötyjä parantuneessa ohjaustarkkuudesssa, joka perustuu asiakastiedon mahdollisimman syvälliseen hyödyntämiseen. Pohjaennusteiden ollessa kunnossa suunnittelijoiden aikaa vapautuu haastavien tilanteiden ja asiakasryhmien hallintaan.

Päivän kolmas esiintyjä tuli Iso-Britanniasta. JJ Food Servicen operatiivinen johtaja Mushtaque Ahmed puhui aiheesta: Effective inventory management in food service sector. JJ Food Service on monikanavainen catering-tuotteiden tukkumyyjä, joka toimii eri puolilla Iso-Britanniaa, ja Ahmed esitteli JJ Food Servicellä tehdyn RELEXin käyttöönottoprojektin. Hän kuvaili tämän hyvin onnistuneen IT-projektin läpivientiä, ja listasi yrityksen siinä ensimmäisen vuoden aikana saavuttamia hyötyjä, kuten ennusteiden paranemisen sekä entistä paremmat valmiudet varautua erikoistilanteisiin. Yrityksessä käytetään tänä päivänä aikaa tilausten tekemiseen puolet aiempaa vähemmän, ja hyllysaatavuus on parantunut kymmenen prosenttiyksikköä varastotasojen säilyessä ennallaan.

RELEX-Tammiseminaari-Mushtaque-Ahmed

Seminaarissa palkittiin myös RELEX Supply Chain Award – Paras opinnäytetyö 2013. Kilpailun voitti Hankenilta valmistunut Annika Alftan pro gradu -työllään ”Collaborative Buyer-Managed Forecasting: Keskitetyn ennustamisen toimintamalli vähittäiskaupanalan toimitusketjussa”.

Seminaarin viimeisestä puheenvuorosta vastasi RELEXin toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen, joka veti päivän aiheet ja ajankohtaiset uutiset yhteen. Kärkkäinen kertoi kuinka suunnittelun takaisinkytkentä ennusteeseen on tärkeää sekä yritysten myynnille, tuotehallinnalle että toimitusketjulle. Hän myös esitteli ennustamisen ja suunnittelun välisen linkityksen hyötyjä ja esimerkkejä.

– Ennustaminen ja suunnittelu ovat toistensa sukulaisia, mutta molemmilla on kuitenkin omat erilliset roolinsa. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun ne linkitetään oikein ja vahvasti, Kärkkäinen muistutti.

Seminaaripuheenvuorojen jälkeen tilaisuus jatkui rennosti hyvän ruoan ja juoman merkeissä.

RELEX-Tammiseminaari-2014Kuvaaja Otso Kaijaluoto