Vähemmän ruokahävikkiä, parempi saatavuus ja henkilökunnan työpanos asiakaspalveluun

Suomen Lähikauppa Oy on ottanut yhteistyössä Tuko Logisticsin ja RELEXin kanssa käyttöön toisen sukupolven automaattisen tuotetäydennyksen, jonka piiriin kuuluvat kaikki tuoteryhmät. Toimitusketjun hallintaa tehostamalla Lähikaupan Siwat ja Valintatalot pystyvät pienentämään ruokahävikkiä, parantamaan tuotteiden saatavuutta ja vapauttamaan henkilökunnan työaikaa asiakaspalveluun.

Suomen Lähikauppa on kehittänyt tuotetäydennystään jo 2000-luvun alusta lähtien. Teolliset elintarvikkeet sekä osa tuoretuotteista on täydennetty Siwojen ja Valintatalojen hyllyihin automaattisesti jo kymmenen vuoden ajan.

– RELEXin toimittaman uuden sukupolven järjestelmän etuna on tehokas tiedon kerääminen ja analysointi sekä ennustaminen monimutkaisessa ja nopearytmisessä päivittäistavarakaupan ympäristössä. Yhteistyössä Tukon kanssa pystymme tehostamaan logistiikkaa koko toimitusketjussa suoraan kassajärjestelmistä tulevan menekkitiedon ja tuote-/kauppakohtaisen kysyntäennusteen perusteella, johtaja Esko Sutelainen Suomen Lähikauppa Oy:stä kertoo.

Lähikaupan koko myymäläverkossa samanaikaisesti toteutettu automatisointi vietiin läpi syksyn aikana tuoteryhmä kerrallaan. Viimeisenä automaattisen tilaukseen siirtyivät tuoteryhmistä herkimmät: liha, kala, hedelmät ja vihannekset sekä tuore leipä. Onnistuneen levityksen taustalla on huolellinen etukäteistestaus sekä kauppojen aikaisempi kokemus automaattisesta tilaamisesta. Kehitystyötä on tehty yhteistyössä kauppojen henkilökunnan kanssa heiltä saadun palautteen pohjalta.

– Erityisesti herkimmissä tuoretuoteryhmissä koko toimitusketjun jatkuva reaaliaikainen läpinäkyvyys ja nopea reagointi poikkeamiin on kriittistä, ja tällä alueella on myös saatavissa nopeasti mitattavia tuloksia. Tuoretuotteiden automaattisessa tilaamisessa Suomen Lähikauppa kuuluu edelläkävijöiden joukkoon koko Euroopassa, toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen RELEX Oy:stä sanoo.

Siwa-otti-käyttöön-uuden-tilausautomatiikan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvaaja Johanna Kinnari

Suomen Lähikauppa Oy on Suomen kolmanneksi suurin päivittäistavarakauppayritys, jolla on kaksi valtakunnallista kauppaketjua: Siwa ja Valintatalo. Kauppoja on 666, henkilöstöä 5200 ja asiakkaina lähes kaikki suomalaiset. Yhtiön liikevaihto vuonna 2012 oli yli miljardi euroa.

RELEX Oy on Euroopan nopeimmin kasvava toimitusketjun optimoinnin ratkaisuja kehittävä yritys. Asiakkaitamme ovat johtavat tukku- ja vähittäiskaupat sekä tunnetut kuluttajatuotevalmistajat. Toiminnassamme yhdistyvät viimeisin tutkimustieto, uusin teknologia ja käytännön liiketoiminnan syvällinen ymmärrys. RELEX työllistää yli 65 henkilöä Helsingin pääkonttorilla sekä kansainvälisissä toimistoissa.

Tuko Logistics Osuuskunta on päivittäistavaroiden valikoima-, hankinta- ja logistiikkapalveluyritys. Osuuskunnan jäseniä ja asiakkaita ovat Wihuri Oy, Suomen Lähikauppa Oy, Stockmann Oyj sekä Heinon Tukku Oy. Palvelemme päivittäin jäsenyritystensä ketjujen lähes 1000 vähittäiskauppaa sekä 5000 suurkuluttaja-asiakasta.