Case Granngården: Virtuell øremerking balanserer lageret mellom e-handel og butikk

Innsikt »

Introduksjon

Granngården er en landsdekkende svensk detaljhandelskjede for hage- og dyreinteresserte forbrukere. Selv om selskapet allerede hadde en høy automatiseringsgrad i sin vareflyt basert på den nyeste teknologien, var det likevel nødvendig å forbedre prognosene og ordrebehandlingene, samt utvide automatisert påfylling i forbindelse med sesonger og kampanjer. I tillegg ville de sikre varetilgjengelighet i både butikk- og e-handelskanalene.

Bakgrunn

Granngården planla å oppgradere sitt daværende ERP-system til «Dynamics AX» og var samtidig på jakt etter en forsyningskjedeløsning som igjen kunne integreres med dette. Granngårdens eldre ERP-system krevde tung manuell manøvrering og klarte ikke å oppfylle kravene Granngården hadde for å nå sine utviklingsmål. Da måtte det mer kraft til – som bedre prognoser og ordreforslag, tidsbesparende og optimaliserte allokeringer, muligheten til å kjøre simuleringer, og en høyere grad av automatiseringer, da spesielt for sesonger og kampanjer.

Granngården

 • Svensk detaljhandelskjede for hage- og dyreinteresserte
 • Omsetning €182.1M
 • Ansatte 550
 • Kjeden består av 110 butikker, 250 distributører og et distribusjonslager
 • I sortimentet inngår 207 000 artikler som leveres direkte til butikkene og 591 000 artikler som distribueres sentralt via distribusjonslageret

Det var nødvendig med et system som tilførte bedre synlighet i forsyningskjeden og gjorde det lettere å kontrollere de forskjellig kanalene og lagernivåene. Da unngikk man å kontakte forsyningskjede-leverandøren hver gang. Dette var noe RELEX kunne levere.

«Vi er glade for at RELEX var bestemte på at det ville være for risikabelt å starte opp med både AX og RELEX på samme tidspunkt. Den ekstra innsatsen ved å gjennomføre en dobbel implementering var liten, men gevinsten var merkbar og vel verdt»

– Jimmy Olsen, Logistics Manager, Granngården

Dobbel integrasjon

Prosjektet med å implementere både Dynamics AX og RELEX startet i februar 2014. Da viste det seg at AX prosjektet var mer enn et år forsinket. I motsetning til dette gikk RELEX prosjektet så raskt at Granngården bestemte seg for å integrere RELEX med sitt daværende ERP-system med en gang i stedet for å vente på at AX prosjektet skulle bli klart. Dette muliggjorde at Granngården kunne høste betydelige fordeler selv før AX systemet var klart. Anstrengelsen med å integrere RELEX en andre gang med det nye systemet viste seg å være minimal og ble mer enn utjevnet av fordelene som oppsto underveis. Prosjektet var en suksess. Alle 110 butikkene og 250 distributørene gjennom DC ble inkludert inn i RELEX-systemet på bare 5 måneder.

«Vi ble overrasket over hvor enkel hele prosessen var», sier Jimmy Olsen, Logistics Manager i Granngården. «Det gav oss muligheten til å få RELEX til å fungere vellykket i forkant av AX-prosjektet og høste fordelene av dette nye systemet raskere. Og det betydde at vi kunne vie mer oppmerksomhet til ERP-implementeringen da det begynte».

«Vi ble overrasket over hvor enkel hele prosessen var»

Jimmy Olsen

Logistics Manager, Granngården

Allerede før AX endelig kunne gå live med RELEX så Granngården resultater. For Granngården betydde dette en enda større seier: En trygg start med det nye ERP systemet, Dynamics AX. Beslutningen om først å kjøre RELEX med det gamle systemet forsikret at AX trygt kunne bli implementert ved å simulere en «go-live» allerede før den tok sted. Prognosene som allerede var gjort medførte at man kunne garantere at det var nok varer på lager før oppstarten uten å risikere overskridelse av kapasitetsnivåene hos sentrallageret. På denne måten kunne Granngården forsikre en trygg implementasjon og sørge for at alle lagerverdier og ordreforslag var korrekte allerede 6 måneder før oppstart.

%

reduserte lagerverdier i butikkene

%

reduserte lagerverdier på sentrallageret

%

økning i salg

Resultater

Før implementeringen av RELEX hadde Granngården ikke vært i stand til å holde et separat sikkerhetslager for sin e-handel. Kjeden ville likevel holde på sitt løfte om å levere varer samme dag der bestillingen var lagt inn før klokken 11:00.

«Dette er typisk for samarbeidet vi har med RELEX», sier Olsen. «Vi hadde truffet på et problem og spurte RELEX teamet om råd og de ville løse det enkelt. De forsto vår virksomhet og våre utfordringer på kort tid».

I dette tilfellet kunne RELEX hjelpe Granngården å oppnå et vesentlig mål; å virtuelt øremerke deler av lageret. Spesifiserte mengder av lageret kan nå bli reservert for hver av salgskanalene, e-handel eller de fysiske butikkene, selv om de inngår i samme lager. Dette muliggjør at ubalanser mellom de to salgskanalene kan justeres direkte når de oppstår og uten at man faktisk trenger å flytte på noe.

«Det var mange samtaler mellom Granngården og oss», sier Erik Kinch, Business Manager i RELEX Solutions. «Vi lyttet nøye til dem og de lyttet nøye til oss. Ja, målet var å implementere systemer, men mer enn dette handlet det om å nå felles mål».

Resultater

 • Bedre datastyring som muligjør forbedrede prognoser og kontroll over kampanjer og sesonger
 • Bedre kontroll på sesongbaserte introduksjoner og nedjusteringer
 • Mer effektiv og proaktiv lagerhåndtering/styring, og bedre bruk av fraktfrie grenser
 • Butikkansatte er mer frigjort fra påfyllingsarbeid da dette nå gjøres av den sentrale organisasjonen
 • Butikk og e-handel lager er nå øremerket i et «pool» for maksimal effektivitet
 • Økt synlighet i forsyningskjeden gjennom hele organisasjonen

Hvordan kan RELEX hjelpe ditt selskap?

Vi har hjulpet mange detaljhandlere å mestre sine utfordringer. Dersom du ønsker forbedre lønnsomheten i din bedrift raskt, ta kontakt med oss.
Kontakt oss