Case Plantasjen

Store forbedringer i tilgjengelighet, salg og omløpshastighet på varelager

Introduksjon

Plantasjen er Skandinavias største hagesenterkjede og en etablert RELEX-kunde. Med 110 utsalgssteder og en årlig omsetning på € 433 mill. er de markedsleder i Norge, Sverige og Finland. I 2010 startet Plantasjen, i samarbeid med RELEX, en større overhaling av virksomhetens forsyningskjedehåndtering.

Kort om Plantasjen

Grunnlagt 1986
Årlige inntekter € 433 mill.
Markedsleder i Sverige, Norge og Finland 110 butikker
Aktive varer 30.000 per butikk
Prosjektet besto av en forstudie sommeren 2010, live pilot og utrulling til butikker 2011, full utrulling til sentrallagere i 2013

Bakgrunn

Plantasjens massive ekspansjon i årene før samarbeidet med RELEX hadde satt sine spor, og selskapets prosesser og operasjoner hadde falt bakpå. Butikkpersonalet var fremdeles ansvarlige for å bestille helårsvarer manuelt. Fordelingen av sesongrelaterte varer ble gjort sentralt, men ettersom dette var en svært tidkrevende prosess, ble Plantasjen tvunget til å pushe all tilgjengelig lagerbeholdning ut til butikkene på en gang, lenge før sesongen startet, noe som etterlot lite rom for reaksjoner og justeringer i løpet av sesongen.

  • Sterkt sesongvarierende etterspørsel; 85%av fortjenesten blir generert mellom april og juni.
  • Et bredt spekter av produkter med varierende verdi, opprinnelse og holdbarhet.
  • Regionale forskjeller i vær og klima på virker lokal etterspørsel.

Implementeringen

Samarbeidet med RELEX startet med en forstudie som skulle definere forretningspotensialet forbundet med riktigere prognostisering, varepåfylling og fordelinger. Plantasjens Nordic Supply Planning Manager, Anna Ståhle, forklarer: «Vi visste allerede at det var rom for betydelige forbedringer, men forstudien, som tok i bruk våre egne data, var svært verdifull med tanke på å kvantifisere effekten. Det er lettere å ta avgjørelser når alle relevante fakta er på bordet.»

  • Sentralisert varepåfylling til butikkene for å frigjøre tid til kundeservice og salg i butikkene.
  • Implementere «push-pull-push» – en kombinasjon av fordelinger før, under og etter sesongen, for sesongtilknyttede varer. Dette for å oppnå høy tilgjengelighet og attraktiv utstilling i butikk, samtidig som restlager minimeres.
  • Effektiv påfylling av helårlige varer for å forbedre omløpshastighet på varelager og tilgjengelighet.
  • Bedre og raskere beslutninger i forsyningsplanlegging; mer nøyaktige data, analyser, og prognoser.

Evolusjonen

Plantasjen har gjort betydelige organisatoriske endringer, introdusert en helt ny produktkategori, og gikk fra å ha to varehus til ett sentrallager.

RELEX-systemets fleksibilitet har gitt støtte for disse endringene. «I næringslivet står ingenting stille,» sier Ståhle. «Vi slutter aldri å utvikle våre prosesser og forbedre vår organisasjon. Det er flott å være i stand til å trekke på RELEX’ forsyningskjedeekspertise, men siden deres systemer er så tilpasningsdyktige og vi har muligheten til selv å gjøre alle endringer som trengs, så betyr det at vi kan gjøre forandringer når det er nødvendig og operere uavhengig av dem når vi ønsker.»

Videre har RELEX sin FoU-avdeling kommet med ytterligere forbedringer. «Den opprinnelige versjonen av RELEX fungerte bra, men den nye har tatt ytelsen til et nytt nivå», sier Ståhle. «Våre daglige prognoseoppdateringer og ordreforslagsberegninger av ~1,7 millioner ulike vare-butikkombinasjoner, tar under én time. Til og med når vi inkluderer historisk data på ~5,5 millioner ulike vare-butikkombinasjoner, går rapporteringen svært raskt.»

Resultater

%

økt tilgjengelighet

%

økt salg

%

reduksjon av lagerbeholdningen på tvers av hele konsernet

I utgangspunktet håpet Ståhle på å redusere lager- beholdningen med rundt 25 % og øke salget med 3-4 %. I løpet av 2011-2013 falt lagerbeholdningen på tvers av hele konsernet med 32 %, salget økte med 8 % og hylletilgjengeligheten for varer levert fra sentrallageret steg med 12 %. «Våre høyeste forhåpninger ble ikke bare møtt», sier Anna Ståhle, «de ble slått med god margin.»

«Det har vært veldig inspirerende å se vår opprinnelige visjon bli til virkelighet», sier Ståhle. «Vi har nå et lite, men svært effektivt team som administrerer varepåfylling til butikkene og sentrallageret, med fantastiske resultater. Mens tid brukt på bestilling er en brøkdel av hva den pleide å være, så er gevinstene i tilgjengelighet, salg og omløps- hastighet på varelager bemerkelsesverdige. Et bra verktøy i hendene på noen dyktige mennesker gjør en verden av forskjell.»

Betydelig økning i bestillingseffektivitet; tidsbesparelser i butikkene tilsvarer omlag 10 årsverk.

Bedre nøyaktighet i fordelinger før sesonger, forbedret reaksjonsevne mot lokal etterspørsel under sesongen, og mer effektiv tømming av varelager.

Sømløs integrering mellom butikk og sentrallager; på sentrallageret gikk servicenivået på flere produktkategorier opp over 10 %, samtidig gikk det totale varelageret i butikk ned med 32 %.

«Vi visste allerede at det var rom for betydelige forbedringer, men forstudien, som tok i bruk våre egne data, var svært verdifull med tanke på å kvantifisere effekten. Det er lettere å ta avgjørelser når alle relevante fakta er på bordet.»

Anna Ståhle

Nordic Supply Planning Manager, Plantasjen

«Mens tid brukt på bestilling er en brøkdel av hva den pleide å være, så er gevinstene i tilgjengelighet, salg og omløps- hastighet på varelager bemerkelsesverdige. Et bra verktøy i hendene på noen dyktige mennesker gjør en verden av forskjell.»

Anna Ståhle

Nordic Supply Planning Manager, Plantasjen

RELEX - målbare resultater på bare noen få måneder

RELEX hjelper deg med å takle dine tøffeste utfordringene i forsyningskjeden - jo mer kompleks virksomheten din er, desto større nytte vil du ha av RELEX. Vi er eksperter i planlegging og styring av forsyningskjede og er glade i å dele av vår kunnskap. Ring oss gjerne på +47 93 408 418 eller trykk på knappen under for å diskutere nærmere med oss.
Book en demo