Coop Estland, landets største og eldste detaljhandelsgruppe, har valgt RELEX. Nå kan de samle og oppgradere sine prosesser for styring og planlegging av forsyningskjeden til ett sentralisert system

Coop Estonia

Coop Estland består av 19 forbrukerkooperativer, et sentrallager og driver 341 butikker. Butikkene finnes i tre ulike konseper og er til sammen eiet av ca. 80 000 kundemedlemmer. I 1917 ble det etablert en sentral forening, Coop Eesti Keskühistu, for å tilby tjenester som sentral logistikk og kollektiv markedsføring til de 19 kooperativene.

Den sentraliserte foreningen ønsket å tilby bedre prognoser og påfyllinger til kooperativene slik at butikkansatte heller kunne yte god kundeservice.

I sin søken etter et nytt system, evaluerte Coop Estland en rekke ulike tilbydere. Selskapet valgte RELEX på grunn av deres brede ekspertise innen retail planning og fordi systemet kunne tikke av alle bokser på kravene som ble lagt frem. Det at RELEX hadde et lokalt team tilgjengelig hadde også en påvirkning på valget.

Tidligere fungerte de 19 kooperativene selvstendig. De bygde sine egne prosesser og fremgangsmåter. Dette resulterte i en rekke ulike tilnærmingsmåter til prognostisering og varepåfyllinger. Derfor ble den første oppgaven for RELEX å samle disse tilnærmingsmåtene slik at Coop Estland ikke ville miste sin kundeorientering, tilpasningsevne og markedskunnskap til de lokale butikkene.

“Det var viktig for oss å harmonisere våre prosesser for forsyningskjedeplanlegging samtidig som vi ville bedre tilgjengelighet, lageromsetning og kundeservice,” sier Asko Pukk, Coop Estlands Development Director.

Coop Estlands Process Manager Mika Ylinen var også glad for å kunne trekke til seg RELEX’ erfaring heller enn å selv måtte finne ut hvordan man optimerer prosessene. “Vi er glade for at RELEX kunne introdusere oss for beste praksis fra bransjen. På denne måten trengte vi ikke bruke mye tid på fundere på hvordan vi skulle løse problemer, men fokusere mer på å implementere utprøvde og testede fremgangsmåter.”

Implementeringen har gått bemerkelsverdig lett. Takket være Coop Estlands flittige tilnærming til det tøffeste aspektet av nesten alle programvareprosjekter: Endringsledelse.

“Coop Estlands tilnærming har vært eksemplarisk,” sier RELEX’s Director of Partner Accounts Jukka Uskonen. “Med 19 kooperativer, har selskapet vist lederskap med å sette en klar visjon og påvirke kollegaer til å følge etter. Ved å tilby vår kunnskap og beste praksiser har RELEX latt Coop Estland til å konsentrere seg om proaktiv intern endringsledelse.”

Om Coop Estland
Coop Estland (tidligere ETK) er Estlands eldste og største gruppe innen detaljhandel. I dag inkluderer co-op-familien 19 samvirkelag over hele landet. Coop Eesti Keskühistu eller den sentrale foreningen, som ble etablert i 1917, tilbyr en rekke servicer til disse kooperativene. Dette inkluderer alt fra tjenester forbundet med planlegging i butikk, sentarlisert kategoristyring, sentral logistikk til kollektiv markedsføring.

Mer informasjon: www.coop.ee