ICA Sverige, Sveriges ledende dagligvarehandler optimerer sin vareforsyningsprosess gjennom en mer proaktiv prognostisering og varepåfylling.

Som en av Nordens største dagligvarehandlere så ICA Sverige behovet for bedre beslutningsstøtte. På grunn av selskapets størrelse og kompleksitet bestemte de seg for å oppdatere sin vareforsyningsprosess som i stor grad ble håndtert manuelt. Med rundt 1 300 butikker er ICA Sverige den ledende dagligvareaktøren på det svenske markedet. Selskapet drives sammen med frittstående ICA-kjøpmenn som tilsammen har en markedsandel på omtrent 36 % og en omsetning på 76 400 MSEK (2017).

Circle K Convenience store

Dagligvarehandleren ønsket en mer omfattende planleggings- og prognostiseringsløsning enn deres daværende system kunne tilby. Løsningen måtte være i stand til å integrere deres planlegging ved å standardisere arbeidsflyten på tvers av organisasjonen. I tillegg måtte løsningen gjøre det mulig å dele data både innad i selskapet og med leverandører.

ICA Sverige ville også øke prognosenes nøyaktighet, særlig i forbindelse med utfordrende situasjoner som kampanjer, produktlanseringer og -utfasinger. Samtidig ville dagligvarehandleren gjøre det mulig for sine planleggere å jobbe mer fremtidsrettet enn tidligere.

«Vi så på flere løsninger fra kjente systemleverandører.» sier Kristoffer Widén, Director of Replenishment i ICA Sverige, «Vi valgte RELEX fordi løsningen tilbyr et komplett utvalg av verktøy som vi trenger både i dag, og i fremtiden. I tillegg har selskapet gjennom sitt sterke kundeengasjement og vellykkede vareforsyningsprosjekter bygget seg opp som en sterk merkevare på dagligvaremarkedet.»

«Et av hovedmålene har vært å effektivisere våre prosesser slik at vi kan fokusere på verdiskapende aktiviteter som sesongplanlegging og samarbeid med leverandører,» sier Richard Belec, Replenishment Business & IT Development Manager i ICA Sverige. «Resultatene ser allerede lovende ut og prosjektets fremgang har gått svært smidig for seg.»

Endringsledelse i organisasjonen har blitt prioritert og en viktig del av prosjektet har vært å samkjøre forskjellige arbeidsmetoder mellom ulike avdelinger. Dette innebærer at nye prosesser har blitt introdusert for å sørge for at de ansattes ferdighetsnivå er det samme. Prioriteringen har gitt utslagsgivende virkninger for ICA Sverige. Organisasjonens ulike avdelinger har i større grad vært i stand til å kontrollere sine forsyningskjedeutfordringer og er derfor i en langt bedre posisjon til å oppnå ønskede resultater.

«ICA Sverige har et veldig dyktig forsyningskjedeteam,» sier Matilda Arnell, prosjektleder i RELEX Solutions. «Teamet har støttet prosjektet både med strategisk overblikk og analytiske ferdigheter. De har virkelig bidratt til å styre prosessen for å opprettholde nødvendig kontroll over den daglige driften.»

«ICA Sverige har aldri vært redde for å lytte, stille spørsmål, og ved behov, utfordret oss,» sier Christian Brunberg, Sales Director Scandinavia I RELEX Solutions. «Det er akkurat den typen kundeforhold vi liker, fordi det er nivået av tillit og kommunikasjon som nesten uten unntak gir førsteklasses resultater.»

Om ICA Sverige
Med rundt 1 300 butikker og en markedsandel på omtrent 36 % er ICA Sverige den ledende dagligvareaktøren på det svenske markedet. Selskapet drives sammen med frittstående ICA-kjøpmenn, som eier og driver sin egen butikk, på den måten kan de møte kundenes behov gjennom lokalt tilpassede konsepter og tilbud.

ICA Sverige administrerer i tillegg ICA Special som jobber med kjøp og salg av non-food, inkludert salg av non-food-artikler gjennom Maxi ICA Stormarknad. ICA Special driver også engros for ICA Kvantum, ICA Supermarked og ICA Nära i Sverige samt leverer produkter til ICAs virksomheter i Baltikum.

For mer informasjon: www.ica.se