Den 12. oktober ble RELEX SCM Inspiration Day holdt i Oslo og tiltrakk seg mer enn 90 eksperter innen handel og vareforsyning.

Det ble presentert fire spennende foredrag, demovisninger fra både RELEX space- og SC verktøy og Zenopt bemanningsverktøy, og det ble anledning til gode samtaler med andre eksperter innenfor feltet.

Fred Graham, Country Manager hos RELEX, startet seminaret med kommentaren: «Vi må alle tørre å utfordre egen organisasjon, endre måten vi jobber på og sammen tenke smartere». Det er ingen hemmelighet at retail er en tøff bransje og i RELEX mener vi at «unified retail planning» er løsningen – nemlig det å jobbe sammen og ta i bruk hjelpemidler som bidrar til bedre planlegging, økt salg, reduksjon av kostnader og svinn/ukurans.

Fred Graham, Country Manager, RELEX

Dorte Wimmer, Retail Institute Scandinavia

Dorte Wimmer fra Retail Institute Scandinavia holdt det første innlegget på programmet. Hun er ekspert på retailtrender og forbrukeratferd og ble nominert til årets beste foredragsholder av ANFO i 2016, noe hun beviste seg verdig til da hun ble stemt frem til Inspiration day’s beste innlegg.

Dorte underholdt gjestene med sitt store engasjement for fremtidens forbrukere, omtalt som «digital natives» og «generasjon Y». I dag har vi hele verden som butikk, og generasjon Y har hele tiden tilgang til den – nemlig med sin smarttelefon. Til forskjell fra forrige generasjon, som omtales som «digital immigrants», er ungdommene mer åpne for nye ting, noe som setter enda høyere krav til innovasjon enn tidligere. Det er avgjørende å skape personlige innkjøpsopplevelser som er lite tidkrevende for å oppnå kundelojalitet og mersalg. Dorte’s uttalelser som «the most valuable resource is no longer oil, but data» og «one size doesn’t fit all» gjorde inntrykk på forsamlingen.

Peter Davison tok opp tråden etter Dorte med sitt innlegg «One size fits none». Hvorfor tilby likt sortiment og ha lik eksponering i alle butikker når kundene er forskjellig og ikke vil kjøpe varene? Peter, som jobber som solutions specialist i RELEX, kunne fortelle forsamlingen om hvorfor man bør å clustre butikker og hvordan man med riktige verktøy kan gjøre dette enkelt og på kort tid. Med RELEX’ Behavioral Clustering-løsning ser man lokale variasjoner i kundepreferanser innenfor ulike kategorier og produkter. På den måten kan man tilby et riktig og tilpasset sortiment, for eksempel innen et geografisk område basert på demografiske faktorer og kundenes kjøpevaner. Bruk av clustering-løsningen gjør det bl.a. enklere å fastslå fremtidig strategi for innkjøp, sortiment, prising, markedsføring og sesonger/kampanjer.

Peter Davison, RELEX

Kasper Kiil, NTNU

Etter pausen presenterte Kasper Kiil, Ph.d kanditat ved NTNU, høydepunkter fra forskningsprosjektet «Retail Supply Chain 2020» der vi fikk innsikt i hvordan taktisk planlegging gjennomføres internt i dagligvarehandel i fire ulike kjeder fra Norge, Finland og Storbritannia. Her var det spesielt fokus på hvordan kampanjer og sesonger påvirker forsyningskjeden av for eksempel tilgjengeligheten av varer. Kasper viste at et vanlig produkt i gjennomsnitt var utilgjengelig for kunden 4% av tiden, mens et sesong- eller kampanjeprodukt kunne være utilgjengelig hele 11% av tiden. Det er altså et stort skille på hva som er lagt inn i kampanjer og hva forsyningskjeden er klar for, noe som retaileren taper stort på. Kasper kunne avslutte foredraget sitt med noen gode råd til deltakerne, som å jobbe med å integrere ulike prosesser til én, vurdere ytelsen til tidligere aktiviteter og bruke denne som input til neste planleggingsrunde og sørge for at kunnskap fra leverandører og kunder er integrert i prosessen.

Markus Tørnberg og Emma Helldin, Jula

Markus Tørnberg og Emma Helldin, Jula

Som vårt avsluttende innlegg denne dagen og et høydepunkt for mange av deltakerne, delte Markus Törnberg og Emma Helldin fra Jula måten de håndterer kampanjer og sesonger på. Familieselskapet har hatt en imponerende vekst på få år og har i dag 96 varehus i Sverige, Norge og Polen. Det tilbys mer enn 15.000 produkter og behandles mellom 700.000 og 900.000 ordreforslag per dag. Dette har krevd gode prognose- og planleggingsverktøy og Jula har derfor brukt RELEX til å styre og optimere hele sin vareforsyning siden 2013. Vi fikk god innsikt i deres kampanje- og sesonghåndtering, som bl.a. har ført til at servicegraden har økt med mer enn 2 prosentenheter og en reduksjon i bemanningskostnadene. Emma og Markus delte til slutt verdifulle tips for å lykkes med kampanje og sesonghåndtering, som bl. annet. prosesskartlegging og samarbeid mellom avdelinger.

Vi takker alle oppmøtte for en fantastisk dag med spennende diskusjoner og mye ny læring. Vel møtt neste år.